joi, 21 ianuarie 2010

Guta

Aceasta boala se datoreaza unor tulburari in metabolismul acidului uric, ale carui valori in sange cresc. Se depune in articulatii, mai ales la degetele mari de la maini si picioare.
Aceste depuneri se fac sub forma unor cristale.
In faza acuta a bolii, articulatiile se umfla, se inrosesc si devin foarte dureroase.
Puseul acut se poate permanentiza, imbracand forma cronica, cand boala cuprinde toate articulatiile, iar sub piele apar depozite de urati de sodiu si de calciu, care se pot ulcera.
Cauzele principale favorizante ale bolii sunt obezitatea, consumul exagerat de alcool si cafea si bolile renale.

Masuri profilactice si de tratament

Se va evita consumul de carne de vaca si de miel, de pasare, ciocolata, ciupercile de padure, alcoolul, cafeaua, sardelele in ulei.
Se vor consuma multe cirese si prune. Se va avea in vedere scaderea greutatii ponderale si se vor bea multe lichide. Durerile se calmeaza prin aplicatii reci, pungi de gheata, spalaturi cu otet de fructe, cataplasme cu foi de varza zdrobite si cu argila. Se vor face bai generate de 2-3 ori pe zi cu apa calduta in care se va pune infuzie de urzica sau flori de fan, sau cateva picaturi de ulei de rozmarin.
In scop preventiv si diuretic, se recomanda ceaiurile de fructe: de maces., ciubotica cucului, papadie, coada calului, brusture, urzica alba si matase de porumb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu