marți, 26 ianuarie 2010

Potasiul

Date generale despre potasiu:
Contribuie impreuna cu sodiul, la echilibrarea balantei apei in organism si la normalizarea batailor inimii. Cand nu se respecta raportul normal intre sodiu si potasiu, are de suferit functionarea nervilor si a musculaturii. Hipoglicemia (nivelul scazut al glucozei in sange) ca si diareea prelungita sau foarte severa determina pierderi de potasiu. Nu s-au stabilit doze necesare, dar cantitati de 1600-2000 mg sunt considerates suficiente pentru un adult sanatos. Atat stresul mental cat si cel fizic pot determina carente de potasiu.

Ce poate face potasiul pentru dumneavoastra?
Potasiul asigura o gandire clara prin alimentarea creierului cu oxigen. Ajuta la eliminarea reziduurilor organice. Adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale. Se utilizeaza in tratamentul alergiilor.

Afectiuni datorate carentei de potasiu:
Edeme, hipoglicemie.

Surse naturale de potasiu
Citrice, pepene galben, toate vegetalele cu frunze de culoare verde, frunzele de menta, semintele de floare soarelui, rosile, cresonul, bananele, cartofii.

Suplimente de potasiu
Disponibile sub forma preparatelor multiminerale si multivitamine. Sarurile anorganice de potasiu sunt: sulfatul, clorura, oxidul si carbonul. Termenul de potasiu organic se refera la gluconatul, citratul si fumaratul de potasiu. Poate fi procurat si separat sub forma de gluconat, citrat sau clorura in dozaje de pana la 600 mg (99 mg potasiu elementar).

Toxicitate, datorata excesului de potasiu
Ingerarea unei cantitati de 18 g poate determina efecte toxice.

Inamici ai potasiului
Alcoolul, cafeaua, zahar, diuretice.

Sfaturi legate de adimistrarea potasiului
Daca sunteti un mare consumator de cafea, probabil ca oboseala pe care o resimtiti se datoreaza deficitului de potasiu. Daca obisnuiti sa beti mari cantitati de alcool, sau daca mancati multe dulciuri, este foarte posibil ca nivelul potasiului din organismul dumneavoastra sa fie scazut. Daca sunteti hipoglicemic, aveti predispozitie la pierderi de potasiu odata cu retinerea apei in tesuturi, iar daca luati diuretice pierderile de potasiu vor fi si mai mari. Consumati mai multe vegetale verzi si luati o cantitate suficienta de magneziu, astfel incat sa va reechilibrati balanta minerala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu