sâmbătă, 23 ianuarie 2010

sucuri naturale

Terapia cu sucuri naturale

Tot mai multa lume descopera ca fructele si legumele nu sunt doar comestibile. Medicii adepti ai solutiei alternative spun ca nectarul este un tonic natural care ofera o digestie sigura si necostisitoare, sustine sistemul imunitar si imbunatateste procesul de eliminare a toxinelor. Sucurile proaspete s-au dovedit a fi o arma impotriva bolilor, studiile arata ca sucurile pot sa grabeasca procesul de vindecare al infectiilor si al ulcerului. Cand este folosit impreuna cu alte metode naturale precum plantele medicinale, homeopatie si terapie nutritionala, sucurile naturale pot sa dea cantitatea optima de nutrienti necesara pentru vindecarea sistemului imunitar.

Terapia cu sucuri naturale este de cinci mii de ani componenta a traditiei ayurveda

In ayurveda, o medicina traditionala din India, sucuri speciale sunt folosite ca sa fortifice tesuturile corpului omenesc.

Medicii ayurvedici considera ca stresul, dezechilibrele emotionale si digestia saraca pot sa blocheze procesul natural al orgasimului de absorbtie a nutrientilor rezultand astfel subnutritia (deficit alimentar) si risc de imbolnavire.

S-au obtinut rezultate excelente in cazuri de anemie, constipatie si artrita prin recomandarea unor sucuri care sa intareasca tesuturile slabe.


Sucurile si legumele sunt folosite terapeutic si doctorii care recomanda remedii naturale au tratat pacientii in acest fel. Steven Bailey doctor la spitalul clinic din Portland, Oregon a testat un suc natural pe pacienti bolnavi de artrita, cancer si SIDA. Pe timpul tratamentului pacientii doctorului Bailey nu au consumat mancare solida, in fiecare zi se marea portia zilnica de legume proaspete si sucuri de fructe.

"Sucurile intensifica capacitatea naturala de vindecare a corpului" explica doctorul Bailey. "Sucurile furnizeaza hrana optima fara prea multa energie consumata pe digestie si nu stati sase ore ca sa digerati ca in cazul mancarurilor bogate in proteine si grasimi, corpul are mai multa energie pentru intarirea imunitatii."

Sucurile ajuta la descoperirea sensibilitatilor legate de mancare, un factor major in problemele legate de sistemul imunitar ca artrita, astmul si sindromul oboselii cronice. Prin introducerea graduala a mancarii solide multi pacienti au observat ca simptomele bolilor de care sufereau s-au inrautatit dupa ce au mancat anumite tipuri de mancare. "Majoritatea pacientilor nu realizeaza ca au sensibilitati legate de anumite tipuri de mancare pana cand incep sa faca cura de suc natural, vad imbunatatiri, se intorc la vechea dieta si se imbolnavesc din nou" - declara doctorul.

In timp ce multi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale nu toti pot sa urmeze astfel de tratamente. O afectiune nedepistata ca diabet sau hipoglicemie poate, fara tratament medical, sa se inrautateasca din cauza tratamentului cu sucuri naturale. Din ceasta cauza inainte de inceperea unei curei consultati un medic.

Pentru cei care nu pot sa tina curele cu sucuri, o alternativa este dieta de detoxifiere care are aceleasi calitati ca si sucurile naturale. Pentru cateva zile niste pacienti au mancat fructe si legume nepreparate suplimentat cu sucuri proaspete; sucul de sfecla este folositor pentru stimularea activitatii ficatului. Aceasta cura a eliminat toxinele din corp cauzate de mancarea proasta si de folosinta indelungata a antibioticelor.

O dieta bazata pe mancare nepreparata si bogata in sucuri de fructe este sanatoasa pentru toata lumea. Dietele de curatare a organismului sunt extrem de folositoare in tratarea unor boli degenerative ca bolile de inima si artrita.

Beti sucuri de legume

Sucurile nu sunt folosite doar pentru tratamentul bolilor, sunt sanatoase si sunt o forma ieftina de medicina preventiva. Studiile arata ca dietele bogate in fructe si legume scad riscul bolilor degenerative cronice, incluzand cancer, diabet si boli de inima.

Cu toate cercetarile, promovarile dietelor sanatoase, recomandarile medicilor de a manca mai multe fructe si legume, multi oameni inca nu au inteles importanta acestor mesaje. Un studiu a aratat ca doar un sfert din populatia globului mancanca doua, trei fructe sau legume pe zi.

Cateva pahare de suc proaspat in fiecare zi sunt o crestere considerabila de nutrienti in mancarea zilnica.


"Nu sunt multi oameni care reusesc sa manance un kilogram de morcozi pe zi. Dar oricine poate sa "inghesuiasca" in programul zilnic trei litri de suc natural" spune un nutritionist din Kirkland, Washington. Sucul de morcovi are o concentratie de zece ori mai mare de vitamina A si vitamina C decat doua banane.

Singura problema a sucurilor este ca nu pot sa furnizeze fibre, cele 20-25 de grame de care au nevoie adultii. Trei litri de suc de morcovi contin 2 grame de fibre in comparatie cu cele 14 grame dintr-o farfurie cu cartofi. Fibrele sunt necesare pentru o digestie sanatoasa si pot sa previna diverse tipuri de cancer. Nutritionistii spun ca consumarea de sucuri nu este un substitut pentru dietele bogate in fibre si grau. Ei spun ca "fructele si legumele au atatea proprietati terapeutice incat cercetarile stiintifice sunt de abia la inceput. Stim multe despre vitamine si minerale, dar sunt si alte substante in compozitia fructelor si legumelor care nu au fost studiate."

Cunoscute sub numele general de anutrienti aceste substante includ pigmentii care dau culoarea plantelor si enzime - substante produse in plante care ajuta oamenii sa digereze usor fructele si legumele.

Cei mai cunoscuti pigmenti sunt cei ai morcovilor, care sunt responsabili pentru culoarea morcovilor, cartofilor si al sucului stors. Cercetatorii au identificat mai mult de 400 de caroteni, unul dintre cei mai cunoscuti de oameni este beta caroten, un nutritiv bogat in vitamina A. Studiile arata ca beta carotenul are proprietati anti-cancerigene si poate sa anuleze conditiile de aparitie a cancerului cum ar fi leukoplakia, o crestere anormala de celule care duce la cancer de gura (sunt expuse persoanele care fumeaza). Studii suplimentare arata ca toti carotenii au proprietati anti-cancerigene.

Un alt grup de pigmenti cu proprietati vindecatoare sunt flavnoidele care se gasesc in legume, fructe si in ceai. Flavnoidele dau nuanta florilor si fructelor. Oamenii de stiinta americani au de studiat compozitia flavonoidelor, cercetatorii europeani au inceput sa cerceteze importanta acestor pigmenti pentru sanatate.

Un studiu olandez format din 805 pacienti batrani a descoperit ca cei care consumau zilnic fructe si legume bogate in flavonoide erau mai putin expusi riscului imbolnavirii decat cei care consumau mai putini nutrienti de acest gen. Fructele si legumele proaspete sunt bogate in enzime, substante care se produc in tesuturile tulpinei, si anuleaza reactii chimice cauzate de indigestie.


Anulam actiunea acestor enzime prin consumarea de alimente rafinate si ultraprocesate. Organismul trebuie sa se descurce singur la digerare si ajunge sa lucreze greu. Nu asa a fost creata digestia organismului.

De ce proaspat e mai bun?

Este important sa retinem ca specialistii ne recomanda sucuri dar nu cele din supermarketuri. Sucurile procesate in fabrici nu seamana nici nutritional nici estetic cu cele stoarse manual.

Poate ca sucurile proaspete si cele prefabricate pornesc egale pe piata, dar toate magazinele vand sucuri pasteurizate, proces ce implica incalzirea sucului la o temperatura ridicata pentru a mari durata valabilitatii. Pasteurizarea, chiar daca este necesara pentru a preveni risipa, distruge multe din vitaminele si enzimele fragile ale sucului. Chiar daca sucurile pasteurizate sunt mai bune decat cola, cafeaua sau alcoolul, nu prea au valoare terapeutica.

Alegerea produselor

Sucul este la fel de sanatos ca si fructele si legumele din care se face asa ca alegerea produselor de cea mai buna calitate este foarte importanta. Majoritatea expertilor sunt promotori ai culturii organice de fructe si vegetale fara pesticidele folosite in agricultura. "Inca nu se stiu toate efectele pe termen lung ale pesticidelor" spun nutritionistii. Cumpararea de alimente organice este nutritiv mai valoroasa. In general agricultorii depun eforturi ca sa isi protejeze pamantul impotriva pesticidelor.

Chiar daca sucurile organice sunt mai scumpe, ganditi-va ca va reduceti expunerea la pesticide prin alegerea unei versiuni organice a fructelor si legumelor pe care le cautati in magazine.

Cumparati fructe si legume crescute in tara, sunt adesea mai ieftine si mai proaspete decat cele importate din alte tari. Cercetati pietele unde vin agricultorii si va veti alege singuri piersicile, merele sau capsunile.

Pentru beneficiu maxim beti sucurile imediat dupa ce le faceti, cel mai potrivit este pana intr-o jumatate de ora. Sucurile puse in frigider isi pierd valoarea nutritionala repede. Imediat ce fructele sau legumele sunt stoarse enzimele naturale din suc incep sa elimine ceilalti nutrienti. Pentru ca legumele contin mai multe enzime decat fructele, nutrientii lor se epuizeaza mai repede. O data ce sucul de legume incepe sa se ingroase tot ce mai ramane din el sunt apa, minerale si calorii.

<<> Recomanda unui prieten

Nota: Nu ne asumam raspunderea pentru utilizarea acestei terapii fara supravegherea si la recomandarea medicului.

Un comentariu: