joi, 21 ianuarie 2010

Rani

Trebuie constatat mai intai daca exista o fractura sau nu. Punga cu gheata si compresele reci sunt benefice. Bandajul elastic si repausul aduc ameliorare. In cazul unei efltorse usoare la degete sau la glezna, se poate aplica un pansament cu leucoplast. Cand durerile persista, se pot face bai alternate si masaje.
In cazul unui hematom subunghial, se obtine o usurare rapida prin drenarea hematomului cu o agrafa pe care, in prealabil, am flambat-o, trecand-o prin flacara, dupa care se aplica un pansament steril, pana se usuca.
In entorsa genunchiului se incepe cu comprese reci, apoi repaus la pat si caldura locala.
Ranile mici de pe suprafata pielii se spala cu apa si sapun, iar cu un antiseptic stergem in jurul ranii.
Daca durerea la locul contuziei persista, trebuie consultat medicul: posibil sa fie o fractura.
Caldura se aplica in faza de scadere a inflamatiei, prin bai locale si infasurari cu prosoape umede si calde, 30 de minute, de 3-4 ori pe zi.
Masajul trebuie sa fie bland, ritmat si numai in aceeasi directie.
In cazul unei contuzii sau unei entorse la unul dintre degetele piciorului, exceptand degetul mare, se imobilizeaza degetele in bloc, cu benzi de leucoplast. Degetul mare contuzionat se imobilizeaza separat.
In cazul entorsei gleznei, se imobilizeaza articulatia cu benzi late de leucoplast. Peste benzile de leucoplast se aplica o banda elastica. Imobilizarca este obligatorie in orice fel de entorsa. Trebuie tinut cont ca o entorsa care implica o ruprura ligamentara se vindeca in 10-15 zile. Daca durerile persista si dupa aceasta perioada, trebuie aplicate bai alternate si apa calda de 40°C, 4 minute, si apoi in apa rece la 10°, 1 minut, si apoi din nou in apa calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu