joi, 28 ianuarie 2010

INSOMNIA

Insomnia-metode de combatere
Igiena somnului

Iata in continuare 10 masuri simple de igiena a somnului, dupa celebrul tratat Kaplan de psihiatrie, pe care le putem aplica singuri acasa:
1. Treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi.
2. Limitati timpul zilnic de sedere in pat la durata obisnuita de dinaintea aparitiei tulburarii de somn.
3. Intreruperea medicamentelor si substantelor cu actiune asupra sistemului nervos (cofeina, nicotina, alcool, stimulente, cola, ciocolata, ceai negru, ceai verde).
4. Evitarea somnului in timpul zilei (cu exceptia cazului in care acesta induce un somn nocturn mai bun).
5. Crearea unei forme fizice bune, printr-un program gradat de exercitii fizice viguroase in cursul diminetii.
6. Evitarea stimularii psihice in cursul serii, inlocuitul privitului la televizor cu ascultarea radioului sau cu o lectura relaxanta.
7. Inainte de culcare, se vor incerca bai fierbinti, timp de 20 de minute, pentru ridicarea temperaturii corpului.
8. Mese la ore regulate in fiecare zi, evitarea meselor abundente in apropierea orei de culcare.
9. Practicarea seara, ca o rutina, a unor metode de relaxare, cum ar fi relaxarea musculara progresiva sau meditatia yoga.
10. Mentinerea unor conditii confortabile de somn.

Fitoterapie

O serie de plante au efect sedativ, armonizeaza functiile organismului, relaxeaza si sunt foarte eficiente pentru inducerea somnului. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si mai usor de procurat.
Lipsa somnului - un atac direct la persoana

* Obligeana (Acorus Calamus), numita si trestie mirositoare, creste pe malul baltilor si al mlastinilor inundabile. Contine ulei volatil de camfor, principii amare si substante chimice calmante. Introdusa in Europa in sec. XVI, este renumita pentru actiunea sa favorabila asupra sistemului nervos, imbunatateste memoria si se folosea in trecut in tratamentul isteriei si dementei. Inlatura senzatia de frig si stabilizeaza reflexele auditive. Se recomanda si in boli organice (ulcer, gastrita, colita) care apar pe fond de stres.
* Paducelul (Crataegus Oxyacanta) - florile si fructele sale sunt un elixir pentru afectiunile cardiace, elimina aritmiile, starile de iritabilitate la femei si ajuta la combaterea insomniilor.
* Valeriana (Valeriana Officinalis) este un sedativ mai puternic decat sunatoarea si un somnifer mai bland decat macul. Contine oxidaze, flavonoide, antibiotice, ulei eteric. Are efect anxiolitic (inlatura excesele de teama), scade febra si este eficienta si in crizele de epilepsie.
* Sunatoarea (Hypericum Perforatum) contine flavone, rutina si acid valerianic, cu efecte antiinflamatoare, antispastice si antidepresive. Scade tensiunea arteriala si secretia biliara pe timpul noptii si se recomanda in distoniile neurovegetative.
* Macul (Papaver Somniferum) - cultivat in antichitate in China, India si Sudul Europei, este mentionat in scrierile lui Homer, Hipocrate si Pliniu cel Batran. Semintele si uleiul de mac se folosesc pe scara larga in alimentatie, cofetarie, brutarie si patiserie. Contine codeina, papaverina si alcaloizi de tip morfinian cu efect analgezic si calmant. Este foarte eficient in tratarea insomniei, a starilor depresive si a melancoliei.
* Levantica (Lavandula Angustifolia) - de origine mediteraneana, creste spontan pe crestele insorite ale muntilor Alpi din sudul Frantei. Trateaza tusea convulsiva, febra, migrena, nevrozele, iritabilitatea. Calmeaza dupa surmenaj si reconforteaza organismul.
* Conurile de hamei (Humulus Lupulus) - lastarii fragezi sunt folositi la ciorbe si salate. Dupa mac, este considerat cel mai bun somnifer. Calmeaza excitatia sexuala, anafrodisiac la barbati - elimina polutiile nocturne. Stimuleaza pofta de mancare, contine estrogeni si acid linoleic si astfel combate acneea.
* Teiul (Tilia sp) - florile de tei sunt prin excelenta calmante, emoliente, fiind foarte indicate in cefalee, insomnie si depresie. Calmeaza copiii nervosi, cu insomnie.
* Roinita ( Melissa Officinalis) - in Evul Mediu, Paracelsius (1541) aprecia ca e cea mai buna planta pentru tratamentul bolilor de inima (angina pectorala). Elimina migrenele, ametelile si durerile de dinti.
* Talpa-gastei (Leonurus cardiaca) este un adevarat miracol in terapia bolilor nervoase si psihice, intrecand de multe ori ca eficienta plante ca sunatoarea si valeriana, care sunt mai la moda.
Lipsa somnului - un atac direct la persoana


Aceste plante medicinale se pot folosi sub forma de ceaiuri, macerat la rece, tincturi, dar cel mai eficient sub forma de pulbere, grupate cate 2-3 dupa afinitati sau la indicatiile medicului. Se administreaza in dozele recomandate pe prospect, cu 2-3 ore inainte de culcare, iar in cazurile mai severe, se vor lua chiar si in timpul zilei, regulat, mai multe luni la rand.
La magazinele naturiste se gasesc in diverse preparate: * Somn linistit ("Fares"): paducel, tei, musetel, lavanda, sulfina, soc si maghiran (pliculete de ceai). * Emocalm ("Dacia Plant"): sunatoare, levantica, roinita, valeriana (comprimate). * Benosen ("Wallmark"): extract de conuri de hamei (comprimate). * Sedivitax (Italia): passiflora, valeriana, roinita si seminte de mac californian (tablete). * Ceai sedativ (Plafar): tei, talpa-gastei, valeriana, sovarf, conuri de hamei (amestec de plante). * Calmoplant ("Plantavorel"): talpa-gastei, hamei, tei, roinita, paducel (comprimate). * Migrenprotect ("Steaua Divina"): levantica, coada-soricelului, sunatoare, paducel, unguras, vasc (tablete).CA SA DORMITI MAI BINE

Mica serenada de noapte

Tonurile muzicale armonioase linistesc si predispun la somn, cu conditia ca ritmul lor sa nu fie rapid si instigator. Daca se asculta jazz, muzica clasica sau usoara, asta depinde de gust. Eficiente sunt si CD-urile prezente in magazinele muzicale, alcatuite anume pentru a linisti.

Relaxare
INSOMNIA


Stresul este considerat cauza principala a insomniilor. Pentru ca enervantul carusel al gandurilor sa fie oprit, specialistii recomanda in unanimitate relaxarea prin apelarea la tehnici orientale: meditatii yoga, antrenament autogen, respiratii.

Ambianta dormitorului

Afara cu televizorul, computerul, telefonul! Sunt obiecte utile, dar care nu au ce cauta in camera de dormit.

LEACURI STRAVECHI

In ciuda cercetarilor de laborator impresionante, oamenii de azi continua sa sufere de aceleasi probleme de somn ca si stramosii lor. Din cate se spune, retetele lor erau foarte eficiente

CHINA

Cascatul profund

Medicii chinezi le recomandau insomniacilor sa caste profund si indelung inainte de a se vari in pat. Odata culcati, pacientii trebuiau sa-si fixeze varful limbii in dosul dintilor de jos si sa se concentreze pentru a o pastra in aceasta pozitie, pana ce adormeau. Trucul ii elibera de gandurile negre de peste zi, permitandu-le sa se destinda si sa adoarma.

GRECIA

Usturoi zdrobit

In timpul cuceririi Egiptului de catre Alexandru cel Mare, soldatii lui au descoperit diverse rudimente de medicina populara, printre care si faptul ca insomnia poate fi combatuta cu usturoi. Grecii au dus aceste remedii in tara lor de origine.
Reteta: imediat inainte de a va culca, zdrobiti doi catei de usturoi si adaugati cateva picaturi de untdelemn de masline. Ungeti amestecul pe o felie de paine. In acelasi mod poate fi folosita si ceapa rosie, rasa marunt.

ANGLIA

Conuri de hamei

In Evul Mediu, insomnia se combatea cu conuri de hamei transformate in infuzii sau varate in perne de dormit. Pentru a le spori eficienta, erau expuse la soare.

SUA

Infuzie de trifoi

Primii colonisti americani au descoperit foarte repede ca florile trifoiului rosu erau un veritabil tezaur de sanatate. Infuzia preparata din ele avea gust bun si favoriza somnul, cu proprietatile ei calmante.
Reteta: varsati 250 ml apa clocotita peste 2 linguri de flori de trifoi rosu, proaspete sau uscate. Lasati-le sa se infuzeze, apoi strecurati lichidul. Adaugati o lingurita de miere, care favorizeaza, si ea, somnul. In plus, capacitatea ei de a retine lichidele in organism previne urinatul nocturn.

GERMANIA

Apa rece

Poate fi utilizata in diverse moduri, pentru a ajuta o persoana sa-si gaseasca somnul. Remediile urmatoare sunt foarte populare in Germania:
Reteta: * lasati sa va curga apa rece pe glezne, vreme de cateva minute, cu putin inainte de a va culca. * Faceti o baie scurta de sezut. Umpleti cada cu putina apa rece si scufundati-va in ea doar cu sezutul si picioarele. Puteti prelungi progresiv durata procedurii, pana la cateva minute. Aceste doua remedii favorizeaza somnul si intaresc organismul contra bolilor anotimpului rece. Persoanele varstnice, suferind de tulburari circulatorii, nu trebuie sa practice baile reci de sezut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu