marți, 26 ianuarie 2010

Totul despre vitamine, vitamina B1 (Tiamina), rolul vitaminei B1

Date generale despre vitamina B1 - Tiamina:

Vitamina B1 este o vitamina hidrasolubila - solubila in apa. Asemeni tuturor vitaminelor din complexul B, cantitatile in exces sunt eliminate in procesul de excretie fara a fi stocate in corp; trebuie inlocuite zilnic. Unitatea de masura folosita: miligrame. Fiind sinergetice, vitaminele B sunt mai mult eficiente luate impreuna decat separat. Vitamina B1, vitamina B2 si vitamina B6 trebuie administrate in cantitati egale (de exemplu cate 50 mg fiecare). Doza zilnica necesara pentru adulti este de 1-1,5 mg. In timpul graviditatii si al alaptarii doza necesara creste la 1,5 - 1,6 mg. Perioadele de boala, de stres si post-operatorii cer marirea cantitatii de vitamina B1. Este cunoscuta si sub numele de "vitamina starii morale" datorita efectelor benefice asupra sistemului nervos si starii psihice. Are un usor efect diuretic.

Ce poate face vitamina B1 - Tiamina - pentru dumneavoastra?
Vitamina B1 stimuleaza cresterea. Ajuta digestia, in special a carbohidratilor, asigura functionarea in limite normale a sistemului nervos, a muschilor si a inimii. Ajuta in prevenirea raului de mare sau de avion. Diminueaza durerile de dinti post-operatorii. Adjuvant in tratamentul zonei zoster.

Afectiuni datorate carentei vitaminei B1 - Tiamina: Beriberi.

Surse naturale de vitamina B1 - Tiamina
Drojdie de bere, orez nedecorticat, cereale neprelucrate, grau integral, faina de ovaz, alune, carne de porc fara grasime, organe, majoritatea legumelor, tarate, lapte.

Suplimente de vitamina B1 - Tiamina
Vitamina B1 - Tiamina este disponibila in diverse dozaje - in mod obisnuit 50, 100 si 500 mg. Are eficacitate mai puternica in formula B complex, in canitati egale cu vitamina B2 si vitamina B6. Este chiar si mai eficienta cand formula contine acid pantotenic forte, acid folic si vitamina B12. Doza zilnica obisnuita este de 100 - 300 mg.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina B1 - Tiamina
Nu se cunoasc efecte negative ale vitaminei B1. Orice cantitate in exces este eliminata prin urina, fara a putea si stocata in tesuturi sau organe. S-au inregistrat rare simptome determinate de dozele excesive (peste 5 - 10 g zilnic): palpitatii, herpes, endeme, nervozitate si reactii alergice.

Inamici ai vitaminei B1 - Tiamina
Prelucrarea termica a alimentelor distrugea adesea vitamina B1. Alti dusmani: cofeina, alcoolul, apa, estrogenii, aerul, antacizii si sulfamidele.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei B1 - Tiamina
Daca sunteti fumator, daca obisnuiti sa beti alcool sau daca consumati cantitati mari de zahar, atunci aveti nevoie de suplimente de vitamina B1. Daca sunt gravida, daca alaptati sau daca luati anticonceptionale, necesitatile dumneavoastra de vitamina B1 sporesc. Daca obisnuiti sa luati dupa masa pastile ce diminueaza aciditatea gastrica, riscati sa pierdeti tiamina pe care v-au furnizat-o alimentele consumate. Daca sunteti supus unui stres de orice natura - boala, anxietate, traume fizice sau psihice, convalescenta - organismul dumneavoastra are nevoie de doze sporite de B complex, deci si de tiamina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu