marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina P

Date generale despre vitamina P:

Vitamina P este solubila in apa; este compusa din citrulina, rutina si hesperidina, alaturi de flavone si flavonali. Vitamina P se masoara in miligrame. Este necesara pentru absorbtia corespunzatoare si utilizarea vitaminei C. Flavonoidele sunt substante care determina culoare galbena sau portocalie a citricelor. Se mai numeste si factor de permeabilitate capilara. Rolul de baza al flavonoidelor este acela de la mari rezistenta vaselor capilare, a regla absorbtia la acel nivel. Contribuie alaturi de vitamina C la mentinerea starii de sanatate a tesutului conjunctiv. Nu s-au stabilit doze necesare zilnice, dar majoritatea nutritionistilor sunt de acord ca pentru fiecare 500 mg vitamina C sunt necesare minimum 100 mg bioflavonoide. Actioneaza sinergetic cu vitamina C.

Ce poate face vitamina P pentru dumneavoastra?
Impiedica distrugerea prin oxidare a vitaminei C. Intareste vasel capilare. Mareste rezistenta la infectii. Actioneza preventiv si ajuta la vindecarea gingiilor sangerande. Intensifica eficacitatea vitaminei C. Adjuvant in tratamentul edemelor si ametelilor datorate afectiunilor urechii interne.

Afectiuni datorate carentei de vitamina P:
Fragilitate capilara.

Surse naturale de vitamina P
Partea alba a cojii si miezul citricelor (lamai, portocale, grapefruit), caise, mure, cirese, macese.

Suplimente de vitamina P
Disponibila atat ca atare cat si in complexul C. In majoritatea formulelor proportia este de 500 mg bioflavonoide la 50 mg rutina si hesperidina (daca raportul dintre rutina si hesperidina nu este egal, atunci rutina trebuie sa fie de doua ori mai multa). Suplimentele de vitamina C sunt mai eficiente in prezenta bioflavonoidelor. Dozele obisnuite de rutina si hesperidina sunt de 100 mg luate de trei ori pe zi.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina P
Nu se cunosc efecte toxice ale vitaminei P.

Inamici ai vitaminei P
Apa, temperatura de prelucrare a alimentelor, lumina, caldura,oxigenul, fumatul.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei P
Bufeurile cauzate de menopauza pot fi atenuate de un supliment de bioflavonoide insotit de vitamina D. Daca va sangereaza des gingiile cand va spalati pe dinti, asigurati-va ca nu aveti un deficit de rutina si hesperidina. Persoanele a caror piele se invineteste usor in urma unor lovituri isi pot ameliora acest neajuns adaugand, la un supliment de vitamina C, bioflavonoidem rutina si hesperidina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu