marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina C

Date generale despre vitamina C:

Vitamina C este solubila in apa. Majoritatea animalelor isi sintetizeaza propria vitamina C, dar oamenii, maimutele si cobaii trebuie sa si-o procure din alimente. Vitamina C indeplineste un rol primordial in formarea colagenului - factor esential in cresterea si refacerea celulelor tesuturilor, a gingiilor, vaselor sangvine, oaselor si dintilor. Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism. Se masoara in miligrame. Vitamina C este consumata mult mai repede in conditi de stres. Doza zilnica de vitamina C pentru adulti este de 60 mg; la gravide si femei ce alapteaza se sugereaza o crestere pana la 70-95 mg. Fumatorii si varstnicii au nevoie de cantitati sporite de vitamina C (fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 mg acid ascorbic). Se recomanda in tratamentul preventiv al mortii subite la nou-nascuti.

Ce poate face vitamina C pentru dumneavoastra?
Vitamina C ajuta la vindecarea ranilor, a arsurilor si a gingiilor sangerande. Vitamina C mareste eficienta medicamentelor folosite in tratamentul infectiilor urinare. Vitamina C accelereaza cicatrizarea post-operatorie. Vitamina C mentine scazut nivelul colesterolului din sange. Vitamina C contribuie la prevenirea unui mare numar de infectii virale si bacteriene, stimuland, in general, sistemul imunitar. Vitamina C ofera protectie impotriva agentilor cancerigeni. Vitamina C impiedica formarea nitrozaminelor (substante cancerigene). Vitamina C actioneaza ca laxativ natural. Vitamina C scade incidenta cheagurilor de sange in vasele sangvine. Adjuvant in tratamentul racelilor obisnuite. Vitamina C mareste gradul de absorbtie a fierului anorganic. Vitamina C reduce efectele unui mare numar de alergeni. Vitamina C previne imbolnavirile de scorbut.

Afectiuni datorate carentei de vitamina C:
Scorbut

Surse naturale de vitamina C
Citrice, afine, mure, zmeura, legume de culoare verde, rosii, conopida, cartofi si ardei iuti.

Suplimente de vitamina C
Vitamina C este una dintre cele mai folosite in intreaga lume, fiind disponibila sub aproape toate formele posibile: comprimate obisnuite, tablete cu reglare temporala, siropuri, prajuri, drajeuri. Vitamina C pura este un derivat al dextrozei din porumb. Diferenta intre vitamina C "naturala" sau "organica" si acidul ascorbic obisnuit consta numai in capacitatea fiecarui organism de a le asimila. Cel mai eficient supliment de vitamina C este cel care contine intregul complex C de bioflavonoide, hesperidina si rutina (saruri citrice). Capsulele si tabletele contin in mod obisnuit pana la 1000 mg substanta activa, iar pudrele pana la 5000 mg intr-o lingurita de ceai. Doza zilnica este de 500 mg pana la 4g. Cea mai bogata sursa de vitamina C este fructul macesului care contine bioflavonoide si alte enzime ce permit buna asimiliare a vitaminei C.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina C
Dozele mari de vitamina C pot determina formarea calculilor de acid uric si oxalic, insa administrarea de magneziu, vitamina B6 si cantitati suficiente de apa baute zilnic pot indeparta acest risc. Uneori doze zilnice ce depasesc 10 g pot declansa efecte secundare neplacute cum ar fi diaree, urinare excesiva si eruptii cutanate. In astfel de cazuri este suficienta scaderea cantitatii administrate. Vitamina C este contraindicata bolnavilor de cancer supusi chimioterapiei sau tratamentelor cu radiatii. Top

Inamici ai vitaminei C
Apa, caldura, prelucrarea termina a alimentelor, lumina, oxigenul si fumatul.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei C
Din cauza faptului ca vitamina C este eliminata din organism in rastimp de 2-3 ore de la administrare - in functie de cantitatea de alimente existente in stomac - si pentru ca este important sa se mentina un nivel constant de vitamina C, se recomanda formula cu reglare temporala. Dozele mari de vitamina C pot determina modificari ale analizelor de laborator. Deci, daca vi se prescriu analize de sange sau urina, aveti grija sa-l informati pe medicul dumneavoastra ca luati vitamina C, astfel incat sa nu apara apoi erori de diagnostic. Rezultatul analizei de glucoza in urina recomandata diabeticilor poate fi de asemenea modificat in cazul unor doze mari de vitamina C. Daca obisnuiti sa luati doze de peste 750 mg zilnic, va sugerez sa adaugati un supliment de magneziu. Acest mineral impiedica formarea pietrelor la rinichi. Monoxidul de carbon distruge vitamina C. Daca urmati un tratament medicamentos, atunci aveti nevoie de cantitati mari de vitamina C. Eficacitatea acidului ascorbic este maxima in prezenta bioflavonoidelor, a calciului si a magneziului. Este necesar sa mariti doza de vitamina C daca luati aspirina, fiind aceasta tripleaza viteza de eliminare a acidului ascorbic. Daca luati ginseng, este bine sa o faceti cu trei ore inainte sau dupa consumarea vitaminei C sau a alimentelor ce contin vitamina C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu