joi, 28 ianuarie 2010

DEPRESIA

Depresia,boala viitorului

Depresia, una dintre cele mai raspandite boli ale viitorului
Rasul - un factor important in tratarea depresiei
Printre previziunile ce se fac la inceputul acestui secol, se numara si cele referitoare la sanatate. Este vorba de prognoze stiintifice bazate pe experienta ultimelor decenii. Ei bine, ele anunta o noutate stupefianta. Se estimeaza ca a doua boala ca raspandire dupa afectiunile cardiovasculare va fi DEPRESIA. Motiv real de ingrijorare, care ii determina pe experti sa caute strategii de combatere a fenomenului.
Depresia a fost considerata multa vreme ceva minor, o manifestare ce nu merita luata prea in serios. Cu vremea, s-a constatat insa ca este o suferinta veritabila, cu manifestari caracteristice ce necesita tratamente adecvate.
Cauzele depresiei sunt diverse si numeroase. In mare, e vorba despre inadaptarea la mediu (societate, familie, loc de munca), manifestata printr-o cadere nervoasa (psihica), care depinde de fondul personalitatii individului, de intensitatea si durata agresiunii, de calitatea vietii personale. O tristete devine "boala" in conditii de stres prelungit, de ritm galopant al schimbarilor de zi cu zi (ce solicita eforturi cerebrale imense de adaptare), de dezintegrarea relatiilor de familie traditionale. Depresia poate aparea in orice perioada a vietii, din copilarie pana la batranete (dar mai ales in adolescenta), dupa o despartire, un divort sau dupa pierderea unei persoane apropiate, in timpul sarcinii, al lauziei, la climacterium (la femei si la barbati) si la batranete, asociindu-si si un sentiment de "insingurare".
Simptomele depresiei
Schimbarile de dispozitie sufleteasca in care tristetea sau descurajarea persista, dupa multa vreme de la stingerea cauzei care le-a produs, demasca prezenta depresiei.
Indiferent de cauzele care o produc, depresia
poate duce la deznodaminte fatale, daca nu se intervine medical la timp. In unele cazuri, dupa o suparare sau o boala ce a necesitat un timp imobilizarea la pat (de ex. o operatie chirurgicala), pacientii consulta medicul de familie, la care se plang de insomnii, de oboseala, lipsa poftei de mancare, apatie usoara, temeri pe plan sexual, tulburari de menstruatie, pierdere in greutate, afirmand adeseori ca "par tare nefericiti". Alteori, bolnavul afiseaza o falsa buna dispozitie, in spatele careia se joaca veritabile drame. Senzatia de constipatie, de uscaciune a gurii, amenoreea, frigiditatea, lipsa de interes fata de mediu sau tulburarile somatice imprecise, sunt si ele semne ale depresiei.
Remedii si tratamente in boala mintala depresiva
Tratarea suferintei mintale necesita - pe langa competenta, optimism prudent, tenacitate - si foarte multa disponibilitate afectiva fata de bolnav. Mai trebuie adaugata dificultatea ca adesea bolnavul este putin dispus sa recunoasca natura psihica a suferintei sale, motiv pentru care nu are nici dorinta de a fi vindecat, ba chiar devine rezistent, refuzand cooperarea. Din fericire, in prezent exista tratamente care in majoritatea cazurilor ii ajuta pe bolnavi sa revina la un trai normal.
Rasul, in sensul de terapie, ii sprijina (efectiv si documentat) pe depresivi. Rasul este o reactie extrem de complexa, nu pe deplin lamurita (un adult rade zilnic de 20 de ori, iar un copil de 200 de ori) si, interesant, el nu se dobandeste prin imitatie, caci rad pana si copiii ce s-au nascut orbi ori surzi. In 1962, in Tanzania, s-a produs un fenomen interesant: doua eleve au inceput sa rada isteric, fara motiv, apoi a ras toata scoala, apoi o regiune intreaga si totul s-a stins abia dupa sase luni. Rasul produce un anticorp: imunoglobulina A, cea care ne protejeaza contra infectiilor respiratorii. La fel, s-a descoperit ca relaxarea sporeste cu o treime unele globule albe ce distrug cancerul din "fasa". Sa razi ca sa fii in forma, ca sa eviti stresul, ca sa stimulezi gandirea creativa (pentru ca sunt activate parti din creier nefolosite si se trece mai usor peste aspectele neplacute ale vietii moderne).
Este vorba de tratamentul psihologic, prin care pacientii ajung sa inteleaga motivele care i-au dus la depresie si apoi sa le depaseasca, si astfel sa-si recapete increderea, stapanirea de sine si interesul fata de viata. Pe de alta parte, exista medicamentele antidepresive, tot mai eficiente si mai sigure dar care trebuie administrate doar de catre medicul specialist, in doze bine stabilite, altfel existand riscul unor complicatii grave. Problema este ca multi bolnavi care ezita sa se prezinte la medic, crezand ca e vorba de ceva trecator sau pur si simplu din motive de jena, isi administreaza medicamentele singuri, convinsi ca nu le fac rau (europenii sunt cei mai mari consumatori de antidepresive). Statisticile arata ca cei mai mari consumatori de medicamente antistres sunt persoanele de peste 50 de ani si... copiii, care sunt "indopati" cu medicamente, pentru a avea rezultate mai bune la scoala. In ce-i priveste pe maturi, ei folosesc medicamentele si pentru imbunatatirea performantelor sportive si sexuale, multi uitand ca depresia face "casa buna" cu abuzul de alcool, de tutun si cafea.
Somnul, expresie a unui mecanism de aparare, este profund perturbat la bolnavul depresiv, de aceea restabilirea lui reprezinta o urgenta. Bineinteles, se face apel la mijloace cat mai naturale (si mai putin conventionale): sa nu mancam seara tarziu, sa evitam starile tensionale, sa bem un pahar de lapte cald cu miere, sa numaram in gand.
Untura de peste - prin acizii grasi (Omega 3) pe care ii contine - atenueaza si ea simptomele depresive (sustin specialistii din Boston, aceiasi care au anuntat cu cateva luni in urma ca radicalii liberi pot fi neutralizati de prunele uscate, ce contin mai multi antioxidanti decat orice alte fructe sau legume).
Extractul de pojarnita (sunatoare) si-a dovedit demult eficienta in tratarea depresiilor. Depresia este o boala care nu se vindeca singura. Ea solicita participare. Suferindul trebuie convins (si supravegheat) sa primeasca ajutorul din partea celor din jur, care il iubesc si doresc sa depaseasca impreuna cu el suferinta cauzata de boala.
RESURSE
Depresia lasa o cicatrice biochimica pe creier
Depresia asociata cu menopauza
Drogul ecstasy ar putea sa nu fie responsabil de depresie
Depresia mamei se transmite la copil

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu