marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina B12 - Cobalamina

Date generale despre vitamina B12 - Cobalamina:

Vitamina B12 este solubila in apa si eficienta in doze foarte mici. Vitamina B12 este cunoscuta si sub numele de "vitamina rosie" sau cianocobalamina. Cianocobalamina este forma sub care se prezinta de obicei vitamina B12 in comert. Unitatea de masura: micrograme (mcg). Vitamina B12 este singura vitamina care contine elemente minerale esentiale. Nu se asimileaza bine in stomac; pentru a fi eficienta trebuie combinata cu calciu. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 2 mcg, 2,2 mcg pentru femeile gravide si 2,6 mcg pentru mamele care alapteaza. Un regim bogat in acid folic, dar sarac in vitamina B1, asa cum este regimul vegetarian de exemplu, poate ascunde adeseori o carenta de vitamina B12. Functionarea normala a glandei tiroide perminte o buna absorbtie a vitaminei B12. Simptomele lipsei de vitamina B12 pot aparea dupa mai bine de cinci ani de la secatuirea rezervelor interne de cobalamina. Vitamina B12 este furnizata in primul rand de alimentele de origine animala; vegetalele, cu mici exceptii, nu contin cobalamina.

Ce poate face vitamina B12 - Cobalamina - pentru dumneavoastra?
Contribuie la formarea si regenerare celulelor rosii ale sangelui, deci previne anemia. Vitamina B12 stimuleaza cresterea si mareste pofta de mancare la copii. Are proprietati energizante. Vitamine B12 mentine starea de sanatate a sistemului nervos. Vitamina B12 ajuta la utilizarea eficienta a carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Diminueaza iritabilitatea. Mareste puterea de concentrare, imbunatateste memoria si echilibrul psihic.

Afectiuni datorate carentei vitamina B12 - Cobalamina:
Anemie pernicioasa, tulburari neurologice.

Surse naturale de vitamina B12 - Cobalamina
Ficat, carne de vita, de porc, oua, lapte,branza si rinichi.

Suplimente de vitamina B12 - Cobalamina
Datorita faptului ca vitamina B12 nu este absorbita in stomac, sunt recomandate drajeurile sublinguale sau formele cu reglare temporala insotite de sorbitol, astfel incat asimilarea sa se produca in intestinul subtire. Suplimentele de vitamina B12 sunt disponibile intr-o gama foarte larga de dozaje, de la 50 mcg la 2000 mcg. Doza zilnica de vitamina B12 se situeaza in mod obisnuit intre 5 si 100 mcg.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina B12 - Cobalamina
Nu s-au semnalat efecte toxice ale vitaminei B12, nici in cazuri de supradozje.

Inamici ai vitaminei B12 - Cobalamina Acizii si substanele alcaline, apa, lumina soarelui, alcoolul, estrogenii, somniferele, apa, alcoolul, estrogenii.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei B12 - Cobalamina
Daca sunteti vegetarian si ati exclus ouale si produsele lactate din dieta dumneavoastra, atunci aveti nevoie de suplimente de vitamina B12. Daca obisnuiti sa va binedispuneti in mod regulat cu cate un pahar in plus, suplimente de vitamina B12 va sunt cu siguranta necesare. In combinatie cu acidul folic, vitamina B12 poate fi un excelent revitalizant. In mod surprinzator, chiar si marii consumatori de proteine pot avea nevoie de sporirea cantitatii de vitamina B12 care functioneaza sinergetic cu aproape toate celelalte vitamine B, cu vitamina A, vitamina E si vitamina C. Persoanele varstnice au deseori dificultati de absorbtie a vitaminei B12, necesitand suplimente injectabile. Ca parte componenta a complexului B, vitamina B12 poate fi de folos femeilor inainte si in timpul perioadei menstruale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu