marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina B2 - Riboflavina

Date generale despre vitamina B2 - Riboflavina:

Vitamina B2 este solubila in apa si usor asimilabila. Cantitatea eliminata in procesul de excretie depinde de necesitatile organismului si poate fi insosite de pierderi de proteine. Ca si celelalte vitamine B, nu poate fi stocata in corp, ea trebuind furnizata zilnic de catre alimentele consumate sau prin suplimente. Este cunoscuta sub numele de vitamina G. Se masoara in miligrame. Spre deosebire de tiamina, riboflavina nu este distrusa de caldura, agenti oxidanti sau acizi. Pentru adulti doza zilnica necesara este de 1,2 - 1,7 mg. Femeile gravide pot mari doza pana la 1,6 mg. Mamele care alapteaza vor lua 1.8 mg in primele sase luni si 1,7 mg in urmatoarele luni. Se recomanda doze marite pentru situatii de stres.

Ce poate face vitamina B2 - Riboflavina - pentru dumneavoastra?
Vitamina B2 stimuleaza cresterea si functia de reproducere. Imbunatateste starea de sanatate a pielii, parului si unghiilor. Ajuta la eliminarea senzatiei de uscaciune a gurii, limbii si buzelor. Vitamina B2 mareste acuitatea vizuala si inalatura oboseala ochilor. Alaturi de alte substante contribuie la la metabolizarea carbohidratilor, a grasimilor si proteinelor.

Afectiuni datorate carentei vitaminei B2 - Riboflavina:
Ariboflavinoze - leziuni ale gurii, buzelor, pielii si mucoaselor genitale

Surse naturale de vitamina B2 - Riboflavina
Lapte, ficat, rinichi, drojdie de bere, branza, legume de culoare verde, oua, peste.

Suplimente de vitamina B2 - Riboflavina
Disponibile in concentratii variate - in mod obisnuit de 100 mg. La fel ca majoritatea vitaminelor din complexul B, este mai eficienta combinata in proportii egale cu celelalte. Dozele zilnice de vitamina B2 obisnuite sunt de 100 - 300 mg.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina B2 - Riboflavina
Nu se cunosc efecte toxice ale vitaminei B2. Excesul poate determina simptome ca: mancarimi, ameteala, senzatii de arsura sau furnicaturi.

Inamici ai vitaminei B2 - Riboflavina
Lumina - in special razele ultraviolete - si substantele alcaline au actiune distructiva asupra riboflavinei. Alti dusmani: apa (vitamina B2 se dizolva in lichidele folosite la gatit), sulfamidele, estrogenii si alcoolul.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei B2 - Riboflavina
Daca luati anticonceptionale, daca sunteti insarcinata sau alaptati, atunci aveti nevoie de un aport suplimentar de vitamina B2. Daca consumati cantitati reduse de carne de vita si de produse lactate, trebuie sa mariti doza de vitamina B2. Este foarte probabil ca aveti o carenta de riboflavina daca ati tinut vreme indelungata regim pentru ulcer sau diabet. Orice stare de stres necesita marirea cantitatii de vitamina B complex ingerata. Riboflavina actioneaza cel mai eficient asociata cu nicotinamida si vitamina B6 si vitamina C. Daca vi se administreaza medicamente anticancerigene - ca de exemplu methotrexate - o doza prea mare de vitamina B2 poate anula efectul medicamentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu