marți, 26 ianuarie 2010

Biotina

Date generale despre biotina:

Biotina este solubila in apa, contine sulf si face parte din familia vitaminelor B complex. Se masoara in mod obisnuit in micrograme (mcg). Biotina este necesara in sinteza acidului ascorbic. Biotina este esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor. Doza zilnica necesara de biotina pentru adulti este de 100 pana la 300 mcg. Biotina poate fi sintetizata de bacteriile intestinale. Ouale crude impiedica absorbtia biotinei in organism. Exercita actiune sinergetica alaturi de vitaminele A, vitamina B2, vitamina B6 si nicotinamida, avand rol in mentinerea starii de sanatate a pielii.

Ce poate face biotina pentru dumneavoastra?
Biotina incetineste incaruntirea parului. Adjucant in tratamentul preventiv impotriva cheliei. Biotina atenueaza durerile musculare. Biotina ajuta la vindecarea eczemelor si a dermatitelor.

Afectiuni datorate carentei de biotina:
Eczeme ale fetei si trupului, extenuare, metabolizare deficienta a grasimilor, aneorexie.

Surse naturale de biotina
Drojdie de bere, tarate de grau, germeni de grau, ficat, rinichi, soia, pepene galben, varza, melasa de strugure negru, orez nedecorticat, oua, ovaz, alune, nuci.

Suplimente de biotina
Biotina este inclusa in mod obisnuit in majoritatea formulelor de B complex si in tabletele de multivitamine. Doza zilnica de biotina este de 25-200 mcg.

Toxicitate, datorata excesului de biotina
Nu se cunosc cazuri in care biotina sa fi avut efecte toxice

Inamici ai biotinei
Albusul de ou crud (contine avidina - o proteina ce impiedica absorbtia biotinei), apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucarea a alimentelor si alcoolul.

Sfaturi legate de adimistrarea biotinei
Daca obisnuiti sa consumati multe bauturi sau creme cu oua crude, probabil ca aveti nevoie de suplimente de biotina. Daca urmati un tratament cu sulfamide sau antibiotice, asigurati-va zilnic o doza de de minimum 25 mcg. Daca aveti tendinta de chelie, un supliment de biotina va va incetini caderea parului. Biotina actioneaza sinergetic - si mult mai eficient - cu vitamina A, vitamina B2, vitamina B6 si nicotinamida. Nivelul de biotina scade progresiv in timpul sarcinii. Desi nu exista nici o relatie intre aceasta si greutatea redusa a copilului la nastere, cum s-a crezut, puteti solicita medicului dumneavoastra un supliment de biotina pentru a va imbunatati starea psihica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu