marți, 26 ianuarie 2010

Cele 12 saruri tisulare si functiile lor

Sarurile tisulare sunt componenti minerali anorganici ai tesuturilor organice. Sunt cunoscute si sub numele de saruri Schuessler, dupa numele celui care le-a izolat la sfarsitul secolului trecut. Dr. W. H. Schuessler a sustinut ca in cazul unui deficit al acestor saruri se instaleaza starea de boala, dar daca deficienta este corectata, organismul are capacitatea de a se vindeca el insusi. Deci, cu alte cuvinte, sarurile tisulare nu sunt un medicament, ci un remediu.

Cele douasprezece saruri tisulare sunt:

* Fluorura de calciu - se regaseste in toate tesuturile conjuctive ale corpului. Excesul sau carenta pot cauza varice, aparitia tarzie a dintilor, intinderi ale tendoanelor musculare, furunculoza si crapaturi ale pielii.
* Fosfatul de calciu - existent in toate celulele si fluidele corpului, este un component important al sucurilor gastrice, precum si al oaselor si dintilor. Deficitul sau excesul pot fi raspunzatoare de neplaceri ca: maini si picioare reci, respiratie rau mirositoare, transpiratie nocturna si hidrocel.
* Sulfatul de calciu - constituent, in cantitati infirme, al tuturor tesuturilor conjunctive si celulelor hepatice. Excesul sau carenta pot cauza eruptii cutanate, abcese adanci sau ulcere cronice purulente.
* Fosfatul de fier - se regaseste in sange si in toate celulele corpului, cu exceptia celor nervoase. Carenta sau excesul pot determina diaree continua sau - in mod - paradoxal - constipatie. Este utilizat ca remediu impotriva hemoragiilor nazale si a menstrelor abundente.
* Fosfatul de magneziu - existent in oase, dinti, creier, sange, celule nervoase si musculare. Excesul sau carenta pot cauza crampe, nevralgii, colici si asa-numitele junghiuri.
* Clorura de potasiu - existenta in tesuturile membranoase si sub stratul cutanat exterior. Excesul sau deficitul pot cauza friabilitatii genelor, a eczemelor cu pustule si a aparitiei negilor.
* Sulfat de potasiu - celule care formeaza membranele pielii si cele care invelesc organele interne interactioneaza cu aceasta sare. Deficitul sau excesul pot cauza eruptii cutanate, o coloratie galbena la baza limbii, senzatii de greutate si dureri in membre.
* Fosfatul de potasiu - existent in toate tesuturile organismului, mai cu seama in creier, in celulele nervoase si in cele sangvine. Excesul sau carenta pot cauza digestie necorespunzatoare a lipidelor, memorie slaba, anxietate, insomnie si un puls slab, dar rapid.
* Clorura de sodiu - regleaza cantitatea de lichide din organism si le transporta catre celule. Excesul sau carenta pot determina nevoia crescuta de a manca sarat, guturai si scurgeri apoase din nas si din ochi.
* Fosfatul de sodiu - emulsifiaza acizii grasi si mentie solubilitatea acidului uric in sange. Excesul sau carenta pot cauza icter, respiratie rau mirositoare si aparitia unui gust acid sau metalic in gura.
* Sulfatul de sodiu - are actiune usor iritanta asupra tesuturilor si stimuleaza secretiile naturale. Excesul sau carenta pot determina febra scazuta, edeme, depresii si disfunctionalitati ale vezicii biliare.
* Acidul silicic - parte componenta a tesuturilor conjunctive, ca si a parului, unghiilor si pielii. Excesul sau carenta pot fi cauza unei slabe memorii, a furunculozei, a caderii parului si a unghilor striate, care cresc anormal. Cerealele integrale constituie un bun supliment pentru aceasta sare tisulara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu