marți, 26 ianuarie 2010

Sodiul

Date generale despre sodiu:
Sodiul si potasiul, decoperite impreuna, s-au dovedit amandoua esentiale in procesul normal de crestere. Cantitati mari de sodiu ingerate pot determina scaderea nivelului de potasiu din organism. O alimentatie bogata in sodiu este responsabila adesea pentru hipertensiunea arteriala. Nu s-au stabilit doze recomandate in mod oficial, dar s-a estimat ca necesarul zilnic de clorura de sodiu pentru un adult sanatos este de 500 mg. Sodiul contribuie la solubilizarea calciului si a celorlalte minerale din sange.

Ce poate face sodiul pentru dumneavoastra?
Sodiul ajuta la prevenirea insolatiilor. Sodiul contribuie la functionarea in bune conditii a sistemului nervos si a celui muscular.

Afectiuni datorate carentei de sodiu:
Dificultati de digerare a carbohidratilor, posibile nevralgii.

Surse naturale de sodiu
Sare, moluste, morcovi, sfecla, anghinare, carne de vita, creier, rinichi, sunca.

Suplimente de sodiu
Rareori sunt necesare suplimente de sodiu, dar daca este cazul, un supliment nutritiv si nedaunator e varecul.

Toxicitate, datorata excesului de sodiu
Cantitati de peste 14 g clorura de sodiu ingerate zilnic pot determina efecte toxice.

Sfaturi legate de adimistrarea sodiului
Daca suferiti de hipertensiune, reduceti cantitatea de sodiu pe care o ingerati, verificand continutul acestui mineral in alimentele pe care le mancati; cautati pe eticheta SARE, SODIU sau simbolul chimic Na. Evitati gustarile sarate, produsele din carne ca: sunca, slanina, pastrama, conservele de vita si condimentele - ketchup, mustar, sosuri de soia, chilli. Nu utilizati la gatit praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu