vineri, 22 ianuarie 2010

DIETA IN AFECTIUNI HEPATICE

Dieta in afectiunile hepatice

Poate cel mai important aspect in lupta impotriva afectiunilor hepatice este o dieta corespunzatoare care sa evite alimentele daunatoare. Pentru protejarea ficatului, trebuie inlaturate din alimentatie urmatoarele:

  • Margarina si alte grasimi hidrogenate
  • Sare rafinata
  • Apa cu clor (de la robinet)
  • Antibioticele
  • Aspartamul (indulcitor artificial)
  • Pesticidele
  • Aditivi alimentari
  • Zahar, ciocolata si alte alimente ce contin concentratii ridicate de indulcitori; (Pofta de dulciuri poate fi temperata printr-o alimentatie bogata in minerale precum crom si vanadium acestea fiind responsabile deseori pentru nevoia de dulce pe care o simtim.)
  • Uleiuri rafinate
  • Praf de copt
  • Cascaval
  • Produse de fast-food – hamburgers, pizza, hotdog, etc.
  • Mancaruri prajite, afumate
  • Bauturi racoritoare acidulate
  • Bauturi alcoolice

Alimentele nocive de mai sus trebuie inlocuite cu alimente capabile sa vindece precum:

  • Stevie, malt de orez sau de orz, roscove, fructe, morcovi.
  • Sare de mare nerafinata;
  • Sucuri de legume
  • Carne de vita, vitel, peste slab, pasare
  • Lapte dulce sau produse lactate proaspete – iaurturi, branza de vaci, cas, toate dietetice si fara aditivi
  • Mancaruri organice
  • Aloe vera
  • Ceaiul verde – contine multi antioxidanti ce ajuta la buna functionare a ficatului.
  • Usturoiul si ceapa contin chimicale ce inhiba producerea substantelor ce cauzeaza cancerul.

Cum sa prepari hrana?

Trebuie evitate prajelile sau afumatul, prin urmare alimentele trebuie fie fierte, fie fripte pe gratarul pentru aragaz. Ouale nu trebuie consumate in exces, fiind recomandat un ou la 3 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu