marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina E

Date generale despre vitamina E:

Vitamina E este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale. Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine 1 UI este echivalent cu 1 mg. Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul. Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea acizilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si unor componenti ai vitaminei C. Intesifica actiunea vitaminei A. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 8 pana la 10 UI. O cantitate de 60-70% din doza zilnica este eliminata prin fecale. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp, asemanator mai degraba vitaminelor B si C. Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant. Produsele care contin 25 mcg de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.

Ce poate face vitamina E pentru dumneavoastra?
Vitamina E va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranirea a celulelor, datorat oxidarii. Vitamina E mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen. Conlucrand cu vitamina A, va protejeaza plamanii impotriva aerului poluat. Preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor. Atenueaza starea de oboseala. Impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern. Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv. Ajuta la preintampinarea avorturilor. Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare. Scade riscul ischemiilor cardiace.

Afectiuni datorate carentei de vitamina E:
Scaderea numarului de globule rosii, degenerescenta musculara, anemie si tulburari de reproducere.

Surse naturale de vitamina E
Germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, faina imbogatita, grau integral, cereale integrale, oua.

Suplimente de vitamina E
Disponibila sub forma de capsule uleioase si tablete solubile in apa, cu continut de substanta activa intre 100 si 1500 UI. Forma uscata este recomdabila pentru persoanele care nu tolereaza grasimile sau pentru cei cu probleme seboreice. De asemenea, este indicata pentru persoanele de peste 40 de ani. Dozele zilnice obisnuite se situeaza intre 200 si 1200 UI.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina E
Nu prezinta nici un efect toxic.

Inamici ai vitaminei E
Caldura, oxigenul, temperaturile de inghet, tehnicile de prelucare a hranei, fierul, clorul, uleiuri minerale.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei E
Daca tineti un regim bogat in grasimi polinesaturate, probabil ca veti avea nevoie de un supliment de vitamina E. Fierul anorganic distruge vitamina E, astfel ca nu trebuie sa le luati impreuna. Daca inghititi orice medicament pe baza de sulfat feros, vitamina E trebuie sa o luati la un interval de cel putin opt ore inainte sau dupa. Gluconatul feros, peptonatul, citratul si fumaratul (compusi organici ai fierului) nu distrug vitamina E. Daca apa pe care o beti este clorurata, atunci aveti nevoie de cantitati suplimentare de vitamina E. Gravidele si femeile care alapteaza, ca si toti cei care urmeaza un tratament medicamentos sau pe baza de hormoni necesita suplimente de vitamina E. Femeilor la menopauza le sunt recomandate doze crescute de vitamina E.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu