joi, 28 ianuarie 2010

LEACURI POPULARE DIN FRANTA

Leacuri populare din Franta
Leacuri populare din Franta

Izolate in munti, satele isi pastreaza traditia
Medicina populara are o mare traditie in Franta. Mai ales in satele de munte din Pirinei si in lavanderiile din Provence s-au pastrat o multime de retete de vindecare cu plante, care se bucura si astazi de trecere. Mai toleranti decat vecinii lor din spatiul comunitatii europene, francezii le permit vindecatorilor populari sa-si desfaca produsele in piete si pe margini de drum. Asa cum le permit si fermierilor sa-si vanda vinul si branza in fata casei, spre bucuria milioanelor de turisti. Leacurile pe care vi le supunem atentiei au traversat timpul din generatie in generatie, din om in om si din gura in gura, garantate de filtrul unei experiente seculare. Leacuri fara riscuri si fara frontiere AEROFAGIE, BALONARI, GAZE INTESTINALE

Carbune vegetal

Se obtine prin calcinarea materiilor organice de origine vegetala. Este un absorbant care fixeaza pe suprafata lui bacteriile si toxinele, dar mai ales gazele intestinale, care sunt eliminate pe cale naturala. Se gaseste la farmacii, sub forma de granule. Preferati-l pe cel brut, romanesc. Se dizolva mai usor si este mai eficient decat cel de import, invelit in pelicule uleioase.

Infuzie de tarhon

Daca dupa ce mancati va doare stomacul sau vi se umfla intestinele, presarati pe toate mancarurile pulbere de tarhon uscat sau, si mai bine, beti dupa masa o infuzie de tarhon. Se infuzeaza o lingurita de planta uscata cu 200 ml apa clocotita, vreme de 10 minute.

Vin de angelica

Intr-un litru de vin rosu natural se pun la macerat 30 g radacina de angelica, un varf de cutit de scortisoara, putina nucsoara rasa si un cuisor aromat. Se astupa sticla si se lasa 7 zile in loc racoros. Se strecoara si se trage din nou in sticla. Efectul sporeste daca se adauga in bautura si 20 g sunatoare sau gentiana.

Ceai de sulfina

In loc de cafea, la sfarsitul mesei beti un ceai preparat dintr-o lingura de sulfina uscata, oparita cu o cana mare de apa. Se infuzeaza scurt si se bea.

BASICI LA PICIOARE

Varza fiarta

Se fierb cateva frunze de varza in lapte, se lasa sa se raceasca, apoi se aplica pe basicile produse de incaltaminte. Durerea trece imediat, iar pana a doua zi, basicile se resorb complet.

BUFEURI DE CALDURA

Ceai de paducel

Suferinta tipica menopauzei, bufeurile cedeaza usor in fata ceaiului de paducel. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta oparita cu o cana de apa clocotita. Se lasa 10 minute, apoi se bea. Doza: 2-3 cani pe zi.

Infuzie de salvie

Salvia este planta cel mai des folosita, inca din Antichitate, pentru a rezolva problemele tipice ale menopauzei. Explicatia consta in faptul ca substantele pe care le contine sunt foarte apropiate de hormonii feminini. Se administreaza sub forma de infuzie preparata din o lingura de planta uscata oparita intr-un litru de apa in clocot. Se beau trei cani pe zi.

CONSTIPATIE

Apa rece

Metoda naturala cea mai simpla si eficienta pentru a inlatura constipatia este sa bei dimineata, pe stomacul gol, imediat dupa trezire, un pahar de apa rece. Este un laxativ fara egal.
Leacuri populare din Franta

La cules de masline
Flori de porumbar

Cea mai mica neplacere legata de scaun se rezolva cu ajutorul ceaiului de flori de porumbar. Se opareste o lingurita de planta cu o cana de apa clocotita, vreme de 15 minute. Se bea dimineata, pe stomacul gol, vreme de trei zile.

Sirop de violete

Trei pumni de petale de violete se pun intr-un recipient si se acopera cu apa clocotita. Preparatul se face dimineata, apoi sticla se inchide ermetic si se lasa la macerat pana seara. Se strecoara, presandu-se bine petalele ca sa le iasa esenta. Se pune zahar pudra, de doua ori greutatea lichidului. Se pune pe baie de aburi si se lasa sa se ingroase pana ce seamana cu un sirop. Se pastreaza in vas inchis. Imediat ce aveti probleme cu intestinele, luati 2-3 lingurite pe zi. (Are efect foarte bun si in tuse.)

Mic dejun laxativ

Fierbeti intr-un ibric cu lapte 3-4 smochine taiate in patru plus 12 stafide. Lasati sa se raceasca. Se bea dimineata pe stomacul gol.

Peltea de soc

Mixati doi pumni de boabe de soc. Strecurati si puneti sucul la fiert pe foc foarte mic, pana se ingroasa. Adaugati - cam o treime din cantitate - miere. Se iau doua linguri dimineata, pe stomacul gol. Se pastreaza la frigider.

Supa bunicii

Puneti intr-un litru de apa un pumn de asmatui, un pumn de sfecla rasa, un pumn de salata verde si un pumn de urzici. Dati-le in cateva clocote, sarati-le si adaugati putin unt.

Coaja de portocala

Puneti la fiert coaja unei portocale proaspete, vreme de o jumatate de ora, in 250 ml apa. Aruncati apa si fierbeti-o din nou, 20 de minute, intr-o apa usor indulcita cu zahar (20 g la litru). Scoateti coaja si lasati-o sa se usuce pe un servetel. Mancati-o a doua zi dimineata, pe stomacul gol.

ENUREZIS

Feriga sub cearceaf

Leacuri populare din Franta

Medicamentul Mediteranei: uleiul de masline
Intre saltea si cearceaf se pune un strat de feriga proaspata. Copilul n-o sa mai faca niciodata pipi in pat.
Miere la culcare

Copilul cu enurezis trebuie sa ia seara, inainte de culcare, o lingurita de miere. Calmeaza sistemul nervos si retine apa aflata in exces in organism.

Ulei de nuca

In fiecare seara, dati-i copilului bolnav de enurezis o felie de paine prajita, unsa cu ulei de nuca. O ancheta facuta pe 210 copii intre opt si zece ani arata ca tratamentul s-a soldat cu succes, in proportie de 55%.

HEMOROIZI

Ceapa coapta

Coaceti o ceapa necuratata in cuptor si aplicati-i frunzele, dupa ce s-au racit, pe locul bolnav.

Argila si ceapa

Faceti cataplasme din argila rece (amestecata cu apa) si aplicati-le una sau doua ore, in alternanta cu frunze de varza cruda, zdrobite bine cu ciocanul de snitele.

Decoct de afine

Aplicati comprese impregnate cu decoct de boabe de afine (un pumn de fructe se fierb intr-un litru de apa, pana ce lichidul se reduce la jumatate).

Piciorul-cocosului

In Franta, numele popular al plantei este "buruiana hemoroizilor", ceea ce ii explica de la sine eficienta. Se stoarce sucul plantei in centrifuga sau prin zdrobire cu sticla, se imbiba cu el o compresa si se aplica pe locul dureros. Se administreaza si pe cale interna, preparandu-se un decoct din radacina de piciorul-cocosului. Se pune o lingura de radacina rasa in 200 ml apa rece, de seara pana dimineata. A doua zi se pune la fiert un minut, apoi se lasa sa se infuzeze 15 ore. Se beau doua cani pe zi.

HIPERTENSIUNE

Ceai de paralute

Folositi flori proaspete de paralute (butonei, seamana cu margaretele, dar sunt foarte mici), o lingura oparita cu o cana de apa. Se lasa la infuzat 10 minute. Se beau doua cani pe zi.

Suc de grapefruit

Beti in fiecare zi un suc preparat din doua grepfruituri bine coapte. Tensiunea coboara la valori normale.

Orez si cartofi

Sunt la baza unui regim anti-hipertensiune, foarte eficient. Includeti-le cat mai frecvent in alimentatia dvs.

IMPOTENTA

Baie stimulatoare
Leacuri populare din Franta

Plantatie de lavanda in sudul Frantei
Daca va lipseste ardoarea erotica, puneti-va nadejdea in rozmarin pentru a fi iarasi in forma. Reputat pentru virtutile sale afrodisiace, uleiul de rozmarin isi va face simtite binefacerile, ca adaos in baie. E suficient sa amestecati 20 de picaturi cu o lingura de lapte praf si sa le dizolvati in apa din cada. Stati un sfert de ora, fara sa va spalati cu sapun, pentru ca uleiul aromat sa-si faca efectul.

Infuzie de branca-ursului

Puneti intr-o cana o lingurita de planta (la un loc radacina si frunzele taiate marunt) si turnati deasupra apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 10 minute, apoi strecurati. Se beau trei cani pe zi. E foarte eficient, mai ales daca slabiciunea dvs. e legata de oboseala sau de excese de orice fel.

Vin de scortisoara

Puneti la macerat 60 de grame de scortisoara si 30 de grame de vanilie, intr-un litru de vin rosu curat. Dupa 15 zile, strecurati-l si mutati-l in alta sticla. Se bea un pahar la masa de seara.

Vin de telina

Mixati o capatana mare de telina si amestecati piureul obtinut cu 4-5 linguri de zahar pudra. Turnati deasupra un litru de vin alb curat si lasati la macerat doua zile. Se iau 2-3 paharele pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu