marți, 26 ianuarie 2010

Acidul folic

Date generale despre acidul folic:

Acidul folic este solubil in apa; un alt membru al familiei B complex, cunoscut si sub numele de Bc sau vitamina M. Se masoara in micrograme (mcg). Factor esential in formarea globulelor rosii. Acidul folic contribuie la metabolizarea proteinelor. Doza zilnica necesara de acid folic pentru adulti este de 180-200 mcg, dublu pentru femeile gravide, iar pentru mamele care alapteaza - 280 mcg in primele sase luni si 260 mcg in urmatoarele sase. Acidul folic are rol important in producerea acizilor nucleici (ADN si ARN). Esential pentru diviziunea celulara. Acidul folic este necesar in procesul de utilizare a zaharurilor si aminoacizilor. Prin pastrarea timp indelungat neprotejat, la temperatura camerei, acidul folic poate fi distrus.

Ce poate face acidul folic pentru dumneavoastra?
Mareste lactatia. Acidul folic ofera protectie impotriva parazitilor intestinali si a toxinelor alimentare. Confera pielii un aspect sanatos. Acidul folic are efect analgezic. Folosit impreuna cu acidul pantotenic si cu acidul para-aminobenzoic poate intarzia incaruntirea parului. Mareste apetitul. Acidul folic actioneaza preventiv impotriva anemiei.

Afectiuni datorate carentei de acid folic:
Anemie nutritionala macrocitica.

Surse naturale de acid folic
Legume cu frunze de culoare verde inchis, morcovi, drojdie, ficat, galbenus de ou, pepene galben, caise, dovleac, avocado, fasole verde, faina de secara integrala si neagra.

Suplimente de acid folic
Disponibile sub forma de drajeuri de 400 mcg substanta activa. Formula B complex contine uneori aceeasi doza, dar in majortitatea cazurilor cantitatea de acid folic se limiteaza la 100 mcg. Dozele zilnice de acid folic prescrise in mod obisnuit sunt de 400 mcg pana la 5 mg.

Toxicitate, datorata excesului de acid folic
Nu se cunosc efecte toxice, dar excesul poate determina cresterea in greutate.

Inamici ai acidului folic
Apa, sulfamide, lumina soarelui, estrogenii, tehnicile de prelucrare a alimentelor, caldura.

Sfaturi legate de adimistrarea acidului folic
Daca sunteti un mare consumator de alcool, este recomandat sporirea cantitatii de acid folic. Vitamina C in doze masive intensifica eliminarea acidului folic din organism, deci orice persoana care inghite mai multe de 2 g de vitamina C zilnic are nevoie de marirea dozei de acid folic. Daca urmati un tratament pe baza de Dilatin, estrogeni, sulfonamide, fenobarbital sau aspirina, este recomdabil sa luati suplimente de acid folic. Daca va imbolnaviti, sau daca suferiti de o afectiune cronica, asigurati-va o doza crescuta de acid folic; cand acesta din urma este un deficit, si anticorpii dumneavoastra sunt intr-o situatii asemanatoare. Doze mari de acid folic pot determina convulsii la epilepticii carora li se administreaza fenitoina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu