marți, 26 ianuarie 2010

Pantotenat de calciu (acid pantotenic, pantenol, vitamina B5)

Date generale despre pantotenatul de calciu:

Pantotenatul de calciu este solubil in apa; un alt membru al familiei B complex. Pantotenatul de calciu ajuta in procesul de formare a celulelor, mentine rata normala de crestere si contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central. Pantotenatul de calciu detine un rol vital in functionarea normala a glandelor suprarenale. Esential pentru conversia energetica a lipidelor si glucidelor. Pantotenatul de calciu este necesar pentru sinteza anticorpilor si in utilizarea colinei si a acidului para-aminobenzoic. Doza zilnica necesara este de 10 mg (pentru adulti). Poate fi sintetizat intern de catre flora intestinala.

Ce poate face pantotenatul de calciu pentru dumneavoastra?
Pantotenatul de calciu ajuta la vindecarea ranilor. Previne infectiile prin marirea capacitatii de formare a anticorpilor. Adjuvant in tratamentul socurilor postoperatorii. Preintampina oboseala. Pantotenatul de calciu reduce efectele toxice si reactiile adverse cauzate de un numar mare de antibiotice.

Afectiuni datorate carentei de pantotenat de calciu:
Hipoglicemie, ulcer duodenal, tulburari sangvine si dermatologice

Surse naturale de pantotenat de calciu
Carnea, cereale integrale, germeni de grau, tarate, rinichi, ficat, inima, legume de culoare verde, drojdie de bere, nuci, carne de pui, melasa neprelucrata.

Suplimente de pantotenat de calciu
Sunt incluse in formulele B complex, intr-o varietate de concentratii cuprinse intre 10 si 100 mg. Dozele zilnice obisnuite sunt de 10 pana la 300 mg.

Toxicitate, datorata excesului de pantotenatul de calciu
Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.

Inamici ai pantotenatului de calciu
Caldura, tehnicile de prelucrare alimentara, conservarea, cofeina, sulfamidele, somniferele, estrogenii, alcoolul.

Sfaturi legate de adimistrarea pantotenatului de calciu
Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex. Pantotenatul de calciu s-a dovedit a fi un bun remediu impotriva situatiilor de stres. In unele cazuri, doze zilnice de 1000 mg au fost suficiente pentru a reduce durerile cauzate de artrita. Daca suferiti de alergii, incercati sa luati cate 1 g de pantotenat de calciu si vitamina C dupa mesele de dimineata si seara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu