marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina K

Date generale despre vitamina K:

Vitamina K este solubila in grasimi. Se masoara in micrograme (mcg). Exista de fapt trei vitamine K; dintre acestea vitamina K1 si vitamina K2 pot fi produse de flora naturala a intestinelor, iar vitamina K3 se obtine pe cale sintetica. Doza necesara pentru adulti se situeaza intre 65 - 80 mcg. Indeplineste un rol esential in formarea protrombinei - o substanta coagulanta a sangelui.

Ce poate face vitamina K pentru dumneavoastra?
Vitamina K actioneaza preventiv impotriva sangerarilor si hemoragiilor interne. Vitamina K ajuta la micsorarea debitului menstrual. Vitamina K contribuie la coagularea rapida a sangelui

Afectiuni datorate carentei de vitamina K:
Steatoree (boala intestinala a copiilor cauzata de avitaminoza), diaree, colite.

Surse naturale de vitamina K
Legume cu frunze de culoare verde, iaurt, lucerna, galbenus de ou, ulei de sofran, ulei de soia, untura de peste

Suplimente de vitamina K
Vitamina K este disponibila in tablete de 100 mcg substanta activa. Nu este inclusa in mod obisnuit in formulele de multivitamine.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina K
Nu se recomanda depasirea dozei de 500 mcg de vitamina K sintetica.

Inamici ai vitaminei K
Radiatiile si razele X, congelarea alimentelor, aspirina, poluarea aerului, uleiurile minerale.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei K
Diareea excesiva poate fi un semn de lipsa de vitamina K, dar inainte de a va suplimenta ratia, consultati un medic. Legumele cu frunze verzi sunt cel mai bun remediu impotriva carentei de vitamina K. Daca va curge sange din nas, incercati sa mariti cantitatea de vitamina K provenita din surse naturale. Daca luati medicamente anticoagulante, trebuie sa stiti ca vitamina K poate anula efectul acestor medicamente. Daca vi se administreaza un tratament bazat pe un spectru larg de antibiotice, riscati o severa carenta de vitamina K. Incercati sa consumati mai multe alimente bogate in aceasta vitamina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu