marți, 26 ianuarie 2010

Colesterolul

Grasimile, ca dealtfel totul in aceasta lume, au atat parti bune cat si parti rele. Conceptia generala, conforma careia toate grasimile sunt daunatoare este falsa. Cea mai rea dintre toate lipidele este colesterolul. Fiecare dintre noi stim ca responsabil pentru atacurile cardiovasculare, arterioscleroza si o multime de alte boli de colesterol, dar foarte putini sunt cei care cunosc faptul ca el are un rol esential in mentinerea sanatatii corpului. Minumum doua treimi din colesterolul existent in organismul uman se formeaza in ficat sau intestin; este prezent si in creier, in glandele suprarenale si in tecile fibrelor nervoase. Iar in ceea ce priveste partile lui bune, aceastea au o importanta deosebita:

* Colesterolul existent in piele este convertit, sub actiunea razelor ultraviolete in vitamina D;
* Contribuie la metabolizarea carbohidratilor;
* Colesterolul este principalul furnizor de hormoni steroizi suprarenali, ca de exemplu cortizonul;
* Colesterolul intra in componenta tuturor membranelor din organism si este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini;

Diferentele de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina de care este legat. Lipoproteinele sunt agentii ce transporta colesterolul in sistemul nostru circular.

* Lipoproteinele de joasa densitate (LJD) transporta aproximativ 65% din colesterolul sangvin; ele sunt responsabile de depunerile din artere care, in combinatie cu alte substante, se transforma in ateroame care blocheaza vasele de sange.
* Lipoproteinele de foarte joasa densitate (LFJD) transporta aproximativ 15 % din colesterolul sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LJD; cu cat cantitatea lor este mai mare cu atat ficatul elibereaza mai multe LJD si sansele dumneavoastra de a contracta o afectiune cardiaca se inmultesc.
* Lipoproteine de inalta densitate (LID) transporta in jur de 20 % din colesterolul sangvin si, fiind compuse in principal din lecitina, ele sunt eroii cei buni care distrug depozitele de grasimi de pe vasele sangvine si asigura circulatia colesterolului fara a bloca arterele. Persoanele cu solduri largi si talii subtiri inregistreaza nivele mai ridicate ale colesterolului LID decat cele cu abdomenul mare - ceea ce ar putea explica longevitatea superioara (circa opt ani) a femeilor fata de barbati. Cu cat nivelul LID creste, cu atat scade riscul unor afectiuni cardiace.

Cand vorbesc de nivelul colesterolului, oamenii se refera la nivelul colesterolului din sange. Unitatea de masura utilizata este miligrame per decilitru; nivelul universal acceptat - pentru toata lumea - nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Raportul intre cantitatile de LIP si LJD este la fel de important ca si cel de LID si cantitatea totala de colesterol. Un nivel cat mai ridicat de LID va ofera o protectie mai eficienta impotriva depunerile din artere. Analizele de laborator determina in mod obisnuit si nivelul de trigliceride din sange. Intre cele doua tipuri de grasimi (trigliceride si colesterol) exista o relatie de interdependenta: desi nivelul ridicat al unuia nu implica in mod obligatoriu cantitati crescute din celalalt, scaderea continutului de trigliceride pare a ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20, maxim 30 % din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea in limite normale a nivelului de colesterol. Iar din cantitatea de grasimi, cele saturate nu trebuie sa depaseasca 10 %. Top

Alimente si nutrienti care pot reduce in mod natural nivelul de colesterol
Carbunele medicinal activat, orzul, morcovii cruzi, cromul, taratele de porumb, vegetale din familia cruciferelor (conopida), vinetele, uleiul de luminita, semintele de schinduf, celuloza, untura de peste, usturoiul, ghimbirul, lintea, fasolea alba, fasolea verde, uleiurile monosaturate, nicotinamida, taratele de ovaz, ceapa, pectina (existenta in mere, grapefruit), fitosterolii, uleiurile polinesaturate (de floarea soarelui, de porumb, sofran), piperul rosu, taratele de orez, soia, vitamina C, vitamina E, iaurtul.

Stiti ce anume determina ridicarea nivelului de colesterol?
Fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, zaharul rafinat, aditivii alimentari, poluantii din mediul inconjurator. Daca sunteti ingrijorat de nivelul colesterolului dumneavoastra, probabil stiti ca un pranz din carne de curcan este o alegere buna. Insa trebuie sa retineti ca 100 g carne curcan slaba contin aproximativ 67 mg colesterol, pe cand aceeasi cantitate de carne grasa contine 75 mg; iar o ceasca din pateu de ficat de curcan va furnizeaza in jur de 830 mg!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu