marți, 26 ianuarie 2010

Nicotinamida

Date generale despre nicotinamida:

Nicotinamida este solubila in apa; un alt membru al familiei B, cunoscut si sub numele de vitamina B3. Se masoara de obicei in miligrame. Cu ajutorul unui aminoacid numit triptofan, organismul omenesc isi poate fabrica singur propria nicotinamida. Un organism deficient in vitaminele B1, B2 si B6 nu va fi capabil sa-si sintetizeze nicotinamida din triptofan. Carenta de nicotinamida poate determina modificari negative ale personalitatii. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 13-19 mg, iar pentru mamele care alapteaza - 20 mg. Este o vitamina esentiala in sinteza hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron, testosteron), a cortizonului, tiroxinei si insulinei. Necesara pentru buna functionare a creierului si sistemului nervos. Nicotinamida este forma cea mai uzuala de prezentare a acestei vitamine deoarece efectele secundare de inrosire si mancarime a pielii sunt mult mai diminuate fata de cele produse de acidul nicotinic. Este una din putinele vitamine relativ stabile in procesul de prelucrare a hranei, pastrandu-si calitatile chiar si in alimentele gatite.

Ce poate face nicotinamida pentru dumneavoastra?
Nicotinamida atenueaza tulburarile gastrointestinale mentinand starea de sanatate a sistemului digestiv. Confera pielii un aspect sanatos. Nicotinamida ajuta la prevenirea si usurarea migrenelor. Nicotinamida intensifica circulatia sangvina si reduce tensiunea arteriala. Nicotinamida atenueaza unele accese de diaree. Reduce simptomele de vertigo cauzate de sindromul Meniere. Nicotinamida are proprietati energizante prin faptul ca permite mai buna utilizare a hranei. Nicotinamida ajuta la eliminarea ulceratiilor si atenueaza respiratia urat mirositoare. Reduce nivelul de colesterol si trigliceride

Afectiuni datorate carentei de nicotinamida:
Pelagra, dermatite severe

Surse naturale de nicotinamida
Ficat, carne slaba, produse din grau integral, drojdie de bere, rinichi, germeni de grau, peste, oua, alune prajite, carne alba de pasare, avocado, curmale, smochine si prune.

Suplimente de nicotinamida
Nicotinamida este disponibila atat sub forma de acid nicotinic cat si de nicotinamida. Singura diferenta este aceea ca acidul nicotinic poate cauza eritem, iar nicotinamida nu. Se comercializeaza sub forma de comprimate si pulberi cu 50 - 1000 mg substanta activa. Doze de 50-100 mg sunt in mod obisnuit incluse in formulele de B complex si preparatele de multivitamine.

Toxicitate, datorata excesului de nicotinamida
Netoxic, cu exceptia efectelor secundare produse de dozele ce depasesc 100 mg. Persoanele cu sensibilitate pronuntata pot acuza senzatii de arsura si mancarimi ale pielii. Nu administrati nicotinamida animalelor, mai cu seama cainilor; le poate cauza mari neplaceri prin eritem si transpiratie abundenta.

Inamici ai nicotinamidei
Apa, sulfamidele, alcoolul, somniferele, estrogenii

Sfaturi legate de adimistrarea nicotinamidei
Daca luati antibiotice si dintr-o data congestionarea pielii determinata de acidul nicotinic devine mai severa, nu va alarmati. Este un fapt normal. Va veti simti probabil mai bine daca veti schimb aceasta vitamina sub forma de acid nicotinic cu nicotinamida. Daca aveti probleme cu colesterolul, un adaos de nicotinamida v-ar putea fi de folos. Piele cu sensibilitate neobisnuita la razele soarelui este adesea un bun indicator pentru lipsa nicotinamidei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu