marți, 26 ianuarie 2010

Manganul

Date generale despre mangan:
Manganul contribuie ala activarea enzimelor necesare pentru buna utilizare interna a biotinei si a vitaminelor B1 si C. Manganul este indispensabil pentru asigurarea structurii normale a oaselor. Se masoara in miligrame. Manganul este important in procesul de formare a tiroxinei - principalul hormon secretat de glanda tiroida. Manganul este necesar pentru o buna digestie si asimilare a hranei. Nu s-au stabilit doze recomandate, dar necesarul unui adult se situeaza intre 2 si 5 mg. Manganul este un factor important pentru reproducerea si pentru functionarea sistemului nervos central.

Ce poate face managanul pentru dumneavoastra?
Manganul ajuta la eliminarea oboselii. Imbunatateste reflexele musculare. Contribuie la prevenirea osteoporozei. Stimuleaza memoria. Manganul reduce iritabilitatea nervoasa.

Afectiuni datorate carentei de mangan:
Ataxie.

Surse naturale de mangan
Cereale integrale, nuci, vegetale cu frunze de culoare verde, mazare, sfecla.

Suplimente de mangan
Adesea sunt incluse in preparatele de multivitamine si minerale, in doze cuprinse intre 1 si 9 mg.

Toxicitate, datorata excesului de mangan
Rare efecte toxice, in afara intoxicatilor provocate de emanatii industriale.

Inamici ai managanului
Dozele mari de calciu si fosfor pot inhiba absorbtia manganului; acelasi efect il au si celuloza si acidul fitic continute in tarate si fasole.

Sfaturi legate de adimistrarea manganului
Daca acuzati des ameteli, incercati sa mariti doza de mangan ingerata. Persoanele care sufera de tulburari ale memoriei trebuie sa-si asigure o cantitate suficienta de mangan. Daca obisnuiti sa mancati multa carne si sa beti mult lapte, este recomandat sa luati suplimente de mangan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu