marți, 26 ianuarie 2010

Fosforul

Date generale despre fosfor:
Fosforul se regaseste in fiecare celula a corpului omenesc. Calciul si vitamina D sunt indispensabile pentru metabolizarea fosforului. Pentru a fi eficente, calciul si fosforul trebuie sa se afle in organism intr-un raport de doi la unu. Fosforul este implicat in aproape toate reactiile chimice si fiziologice. Fosforul necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor. Important pentru regularizarea batailor inimii. Fosforul este esential pentru functionarea normala a rinichilor. Necesar in trasmiterea impulsurilor nervoase. Dozele zilnice necesare de fosfor sunt cuprinse intre 800 si 1200 mg pentru adulti, nivelul superior fiind indicat pentru mamele care alapteaza si femeile gravide.

Ce poate face fosforul pentru dumneavoastra?
Fosforul ajuta in procesele de crestere si de vindecare. Fosforul asigura energia si vigoarea organismului prin influenta pe care o exercita asupra metabolizarii lipidelor si polizaharidelor. Atenueaza durerile cauzate de artrita. Fosforul asigura starea de sanatate a gingiilor si dintilor.

Afectiuni datorate carentei de fosfor:
Rahitism.

Surse naturale de fosfor
Peste, pui, carne, cereale integrale, oua, seminte, nuci.

Suplimente de fosfor
Faina de oase este o bogata sursa de fosfor. Asigurati-va cantitatea de vitamina D necesara pentru o buna asimilare si verificati faina de oase sa nu contina plumb.

Toxicitate, datorata excesului de fosfor
Nu se cunosc efecte toxice ale fosforului.

Inamici ai fosforului
Cantitati mari de fier, aluminiu si magneziu pot reduce pana la limita minima eficacitatea fosforului.

Sfaturi legate de adimistrarea fosforului
Daca ingerati prea mult fosfor, balanta dumneavoastra interna se dezechilibreaza si nivelul de calciu scade. Daca ati depasit varsta de 40 de ani, incercati sa mancati mai putina carne, axandu-va indeosebit pe legume si lapte. Motivul este acela ca dupa 40 de ani, rinichii nu mai pot elimina excesul de fosfor, ceea ce determina iarasi scaderea nivelului de calciu din organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu