marți, 26 ianuarie 2010

Seleniul

Date generale despre seleniu:
Seleniul si vitamina E actioneaza sinergetic. Aceasta inseamna ca administrate impreuna, cele doua sunt mai eficiente decat separat, in cantitate egala. Atat vitamina E cat si seleniul sunt antioxidanti, avand capacitatea de a preveni sau cel putin de a incetini procesul de imbatranire, marind rezistenta tesuturilor la oxidare. Necesarul de seleniu este mai mare la barbati decat la femei. Aproape jumatate din intreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in portiunile de canale seminale adiacente prostatei. In plus, odata cu sperma se pierde si o anumita cantitate de seleniu. Dozele recomandate sunt de 50 mg pentru femei, 70 pentru barbati, 65 mg pentru gravide si 75 mg pentru mamele care alapteaza.

Ce poate face seleniul pentru dumneavoastra?
Seleniul ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei. Adjuvant in tratamentul si medicatia preventiva a matretei.

Afectiuni datorate carentei de seleniu:
Pierderea prematura a vitalitatii, boala Keshan.

Surse naturale de seleniu
Alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, ceapa, rosii, broccoli.

Suplimente de seleniu
Seleniul este disponibil in doze de ordinul microgramelor - 25, 50, 100 si 200 mcg. De asemenea, se prezinta si sub forma de combinatie cu vitamina E si alti antioxidanti.

Toxicitate, datorata excesului de seleniu
Doze de 5 mg pot produce efecte toxice.

Inamici ai seleniului
Tehnicile de prelucrare alimentara.

Sfaturi legate de adimistrarea seleniului
Se recomanda luarea de cantitati moderate de suplimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu