marți, 26 ianuarie 2010

Colina

Date generale despre colina:

Colina este un alt membru al familiei B complex si actioneaza ca agent de emulsionare a grasimilor. Colina coopereaza cu inozitolul, alt membru al familiei B complex, la prelucrarea lipidelor si colesterolului. Colina este una din putinele substante capabile sa penetreze asa-numita "bariera sangvina a creierului" care are rolul de a proteja encefalul de variatile bruste ale dietei zilnice; aceasta vitamina reuseste sa patrunda direct in celulele creierului unde produce o substanta ce stimuleaza memoria. Nu s-a stabilit o doza zilnica necesara, dar se estimeaza ca hrana obisnuita a unui adult contine intre 500 si 900 mg. Se pare ca poate emulsifia colesterolul, impiedicandu-l sa se depoziteze pe peretii arterelor ori in vezica biliara.

Ce poate face colina pentru dumneavoastra?
Colina controleaza depunerile de colesterol. Colina ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase, mai cu seama a celor cu rol in procesul memoriei. Prin actiunea benefica asupra ficatului, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Colina are efect calmant. Adjucant in tratamentul bolii Alzheimer.

Afectiuni datorate carentei de colina:
Carenta poate provoca ciroze si afectiuni degenerative ale ficatului, ingrosarea arterelor si probabil boala Alzheimer.

Surse naturale de colina
Galbenusul de ou, creier, inima, ficat, legume cu frunze verzi, drojdie, germeni de grau. In cantitati mici, colina se gaseste si in lecitina.

Suplimente de colina
Sase capsule de lecitina fabricate din soia contin fiecare 244 mg de inozitol si colina. Formula B complex obisnuita contine in medie 50 mg colina si inozitol. Dozele zilnice folosite sunt de 500 - 1000 mg.

Toxicitate, datorata excesului de colina
Nu se cunosc efectele toxice ale colinei.

Inamici ai colinei
Apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucare alimentara si alcool.

Sfaturi legate de adimistrarea colinei
Luati intotdeuna colina impreuna cu celelalte vitamine B. Daca sunteti in general nervos sau aveti dese spasme musculare, o marire a dozei de colina v-ar putea ajuta. Daca luati lecitina, atunci probabil ca aveti nevoie de un supliment de calciu chelatizat pentru a mentine in echilibru cantitatile de calciu si fosfor din organism, deoarece colina pare a desemna cresterea nivelului de fosfor. Incercati un supliment de colina pentru a va imbunatati memoria. Daca sunteti un bautor convins, asigurati ficatului dumneavoastra o cantitate sporita de colina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu