marți, 26 ianuarie 2010

Zincul

Date generale despre zinc:
Zincul indeplineste in organism rolul unui agent de circulatie, dirijand si supraveghand buna desfasurare a proceselor fiziologice si intretinerea sistemelor enzimatice si celulare. Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor. Controleaza contractibilitatea musculaturii. Zincul ajuta la formarea insulinei. Important pentru stabilitatea chimica a sangelui si in mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Exercita un efect de normalizarea a activitatii prostatei; detine un rol important in dezvoltarea tuturor organelor de reproducere. Doza zilnica de zinc este de 12-15 mg pentru adulti, cu o usoara crestere pentru femeile care alapteaza. Transpiratia excesiva poate cauza pierderi de zinc de pana la 3 mg. Cea mai mare parte a zincului existent in produsele alimentare este distrusa in timpul prepararii.

Ce poate face zincul pentru dumneavoastra?
Zincul accelereaza procesul de vindecare a ranilor interne si externe. Zincul elimina petele albe de pe unghii. Zincul este adjuvant in tratamentul sterilitatii. Preintampina afectiunile prostatei. Zincul favorizeaza cresterea si capacitatatea mentala. Zincul ajuta la diminuarea depunerilor de colesterol. Adjuvant in tratamentul tulburarilor mentale.

Afectiuni datorate carentei de zinc:
Probabil hipertrofia prostatei (marire necanceroasa a glandei), ateroscleroza, hipogonadism.

Surse naturale de zinc
Carne, ficat, alimente de origine marina, germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, oua, lapte praf degresat, mustar.

Suplimente de zinc
Zincul este prezent in majoritatea preparatelor de multiminerale si multivitamine. Poate fi procurat si sub forma de sulfat, gluconat sau picolinat de zinc in doze cuprinse intre 15 si 60 mg zinc elementar. Desi eficacitatea lor pare egala, gluconatul este mai bine tolerat de organism decat sulfatul. Zincul chelatizat si picolinatul sunt cele mai bune suplimente. Zincul este de asemenea disponibil si sub forma de combinatii cu vitamina C, magneziu si complexul B.

Toxicitate, datorata excesului de zinc
Zincul nu este toxic, cu exceptia dozelor excesive, ca in cazul alimentelor pastrate in vase din metal galvanizat.

Sfaturi legate de adimistrarea zincului
Daca luati doze mari de vitamina B6, atunci aveti nevoie de suplimentarea cantitatii cu zinc. Acest lucru este valabil si pentru alcoolici si pentru diabetici. Barbatii care au probleme cu prostata trebuie sa-si asigure doze ridicate de zinc. Daca va deranjeaza ciclurile menstruale neregulate, incercati un supliment de zinc inainte de a incepe un tratament hormonal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu