marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina B6 - Piridoxina

Date generale despre vitamina B6 - Piridoxina:

Vitamina B6 este solubila in apa. Se elimina prin procesul de excretie in rastimp de opt ore de la administrare si trebuie inlocuita prin hrana adecvata sau prin doze suplimentare. Vitamina B6 este in realitate un grup de substante strans inrudite ce functioneaza una in prezenta celeilalte: piridoxina, piridoxal si piridoxamina. Se masoara in miligrame. Daca dieta zilnica se bazeaza pe un consum ridicat de proteine, atunci este necesara marirea dozei de vitamina B6. Indispensabila, in organism pentru producerea de anticorpi si de hematii - globule rosii. S-ar parea ca poate fi sintetizata de bacteriile intestinale, procesul de sinteza fiind favorizat de un regim vegetarian bogat in celuloza. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 1,6 - 2,0 mg zilnic, cu o crestere de pana la 2,2 mg in cursul sarcinii si 2,1 mg in perioada alaptarii. Indispensabila pentru buna absorbtie a vitaminei B12. Necesara pentru producerea interna a acidului clorhidric si asimilarea magneziului. Derivatele lactate sunt surse relativ sarace de vitamina B6.

Ce poate face vitamina B6 - Piridoxina - pentru dumneavoastra?
Vitamina B6 contribuie la buna asimilare a proteinelor, grasimilor. Ajuta la conversia triptofanului. (un aminoacid esential) in nicotinamida. Are rol in prevenirea diverselor tulburari nervoase si dermatologice. Atenueaza greata. Permite sintetizarea acizilor nucleici cu rol in intarzierea procesului de imbatranire. Vitamina B6 ajuta la eliminarea uscaciunii gurii si atenuarea problemelor urinare cauzate de antidepresivele triciclice. Vitamina B6 reduce spasmele musculare nocturne, carceii, amorteala mainilor si anumite forme de nevrite ale extremitatilor. Vitamina B6 functioneaza ca un diuretic natural.

Afectiuni datorate carentei vitaminei B6 - Piridoxina:
Anemie, dermatite seboreice, glosite

Surse naturale de vitamina B6 - Piridoxina
Drojdie de bere, tarate de grau, germeni de grau, ficat, rinichi, soia, pepene galben, varza, melasa de strugure negru, orez nedecorticat, oua, ovaz, alune, nuci.

Suplimente de vitamina B6 - Piridoxina
Vitamina B6 este disponibila intr-o gama larga de dozaje, de la 50 la 500 mg, atat individual cat si sub forma de B complex si multivitamine. Pentru a preveni carenta altor vitamine, vitamina B6 trebuie administrata in cantitati egale cu B1 si B2. Produsele cu reglare temporala pot asigura eliberarea gradata a vitaminei B6 in rastimp de zece ore.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina B6 - Piridoxina
Doze zilnice de 2-10 g de vitamina B6 pot declansa tulburari neurologice. Excesul de vitamina B6 este susceptibil de a produce neliniste nocturna si trairea prea vie a viselor. Nu se recomanda deparsirea gradului de 500 mg de vitamina B6. Top

Inamici ai vitaminei B6 - Piridoxina
Pastrarea timp indelungat a carnii, conservarea, prepararea termica a acesteia, congelarea, prelucrarea alimentara a fructelor, legumelor, apa, alcoolul, estrogenii.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei B6 - Piridoxina
Daca luati anticonceptionale orale, cu siguranta aveti nevoie de suplimentarea dozei de vitamina B6. Marii consumatori de proteine necesita sporirea cantitatii administrate de vitamina B6. Vitamina B6 poate determina la diabetici diminuarea cerintei de insulina, si daca dozajul nu este corect corelat, atunci exista riscul de scadere a nivelului de glucoza din sange. Suferinzii de artrita carora li se administreaza penicilina - Cuprimine - trebuie sa ia suplimente de vitamina B6. Vitamina B6 actioneaza cel mai eficient impreuna cu vitamina B1, vitamina B2, vitamina C, acid pantotenic si magneziu. Persoanelor care urmeaza tratament antiparkinson cu levo-dopa, nu li se recomanda suplimente de vitamina B6.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu