marți, 26 ianuarie 2010

Vitamina D

Date generale despre vitamina D:

Vitamina D este solubila in grasimi. Obtinuta prin actiunea razelor soarelui sau prin alimentatie. Razele ultraviolete determina producerea vitaminei in grasimile din epiderma, aceasta fiind apoi absorbita in organism. Suplimentele orale sunt absorbite odata cu lipidele prin peretii intestinali. Se masoara in unitati internationale ( UI ), sau in micrograme de colecalciferol (mcg). Doza zilnica necesara de vitamina D pentru adulti este de 200 - 400 UI, sau 5 - 10 mcg. Smogul impiedica producerea vitaminei D prin actiunea razelor de soare. Dupa ce piela s-a bronzat, sintetizarea vitaminei D prin epiderma inceteaza.

Ce poate face vitamina D pentru dumneavoastra?
Vitamina D contribuie la utilizarea optima a calciului si fosforului, substante necesare pentru a avea oase si dinti sanatosi. Impreuna cu vitamina A si vitamina C actioneaza preventiv impotriva racelilor. Ajuta la tratarea conjunctivitelor. Contribuie la buna asimilare a vitaminei A.

Afectiuni datorate carentei de vitamina D:
Rahitism, carii severe, osteomalacie, osteoporoza senila.

Surse naturale de vitamina D
Untura de peste, sardine, heringi, somoni, ton, lapte, si produse lactate.

Suplimente de vitamina D
In mod obisnuit, capsulele cu 400 UI vitamina obtinuta din untura de peste. Dozele zilnice obisnuite sunt de 400 pana la 1000 UI.

Toxicitate, datorata excesului de vitamina D
Depasirea timp indelungat a dozei zilnice de 2000 UI, poate determina la adulti efecte toxice. Suplimente de peste 1800 UI zilnic pot cauza la copii hipervitaminoze D. Simptomele de toxicitate sunt: sete neobisnuita, ochi umflati, mancarimi, greturi, varsaturi, diaree, nevoia de a urina des, depozite anormale de calciu in peretii vaselor sangvine, in ficat, in plamani, in rinichi si in stomac.

Inamici ai vitaminei D
Uleiuri minerale si smogul.

Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei D
Persoanele care lucreaza noaptea, calugaritele si toti cei a caror piele nu se bucura de binefacerile soarelui, din pricina vesmintelor purtate sau din cauza modului de viata, ar trebui sa ia suplimente de vitamina D. Cei carora li se administreaza medicamente anticonvulsive necesita sporirea cantitatii de vitamina D. Copiilor care nu beau lapte imbogatit in vitamina D li se recomanda suplimente. Oamenii cu pielea inchisa la culoare care traiesc in climate nordice au nevoie de doze marite de vitamina D. Nu administrati cainelui sau pisicii dumneavoastra suplimente de vitamina D fara sfatul veterinarului. Vitamina D actioneaza cel mai eficient impreuna cu vitamina A, vitamina C, colina, calciu si fosfor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu