joi, 21 ianuarie 2010

Glaucom

Glaucomul nu este numai o boala a ochilor, el provine mai curind de la o dereglare a rinichilor. In cele mai multe cazuri, glaucomul merge mina-n mfna cu durerile reumatice si articulare. Dintr-un amestec de urzica, ventrilica, filimica si coada-calului in parti egale ar trebui sa se bea zilnic 2-3 cesti, in care se pune cite 1 lingurita de bitter suedez. Pentru a se obtine o insanatosire grabnica, plantele ar trebui sa fie, pe cit posibil, proaspat culese.
In caz de cataracta se ung de mai multe ori pe zi pleoapele cu bitter suedez. Din scrisori rezulta ca acest mod de intrebuintare a avut un efect bun in cataracta. Amanunte se pot citi in articolul despre rostopasca.
Foarte importanta pentru glaucom este o bale de sezut cu coada-calului. Rinichiul dereglat transmite presiunea ascendenta mai departe ochilor. Baile de coada-calului ajuta la retragerea presiunii din ochii afectati. Ea exercita din afara o influenta atit de buna asupra rinichilor, incit adesea este inlaturata presiunea din ochii bolnavi chiar in timpul baii. Se iau 100 grame de plante uscate sau cca. 1/2 galeata, adica 2 1/2 litri de plante proaspete. Acestea se lasa peste noapte la macerat in apa rece; apa trebuie sa acopere plantele. In ziua urmatoare maceratul se incalzeste, se filtreaza si se toarna peste apa de baie care trebuie sa aiba o temperatura potrivita. Durata baii - 20 minute, in timpul baii se adauga din cind in cind apa fierbinte, pentru a pastra o temperatura constanta. Sala de baie trebuie sa aiba o caldura placuta, apa de baie sa acopere regiunea renala, iar inima sa fie in afara apei. Fara a se sterge, bolnavul se inveleste intr-un halat de baie si transpira timp de 1 ora in patul incalzit dinainte. Aceasta apa de baie se foloseste, reincalzita, in alte doua seri.

Cu urmatoarea reteta se prepara o baie de aburi pentru ochi:

20 grame de silur (burunita-pentru-durere-de-ochi)
20 grame de odolean (valeriana)
20 grame de musetel . de fierbere.
10 grame de sporici (verbina)
30 grame de flori de soc

Se amesteca totul bine. 5 linguri rase de plante se oparesc cu 1/2 litru de vin alb care a fost infierbintat pina la limita. Aburul este lasat sa actioneze asupra ochilor inchisi. - Cel mai bine este ca acest vin sa se toarne intr-o sticla si sa se pregateasca de fiecare data cu o cantitate mai mica de vin o baie proaspata de aburi.
Pentru a fi eliberat mai repede de durerile deseori foarte neplacute din ochi, bolnavul sa-si aplice-usor pe ochii inchisi o vata muiata in bitter suedez, dupa masa de prinz, timp de 1 ora.
Se pot face si bai de ochi cu silur, insa doar cu o infuzie foarte slaba. O inrautatire a bolii de ochi dupa folosirea bailor de silur este un semn de supradozare. Se infuzeaza la 1 ceasca maximum 1/2 lingurita de plante si se lasa intr-un repaos foarte scurt. Recomand comprese pe ochi cu o astfel de infuzie usoara. Ceaiul trebuie preparat insa de fiecare data proaspat si nu are voie sa fie folosit decit o data.
Dupa un scurt serviciu divin tinut pentru pelerinii vestgermani Intr-o biserica din Austria superioara, a venit la mine o femeie radiind de bucurie si mi-a povestit ca scapase complet de glaucom datorita sfaturilor mele. O scrisoare mi-a relatat ca si amestecurile de ceai indicate au avut succes la glaucom.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu