duminică, 14 februarie 2010

RETETE PENTRU DEZLEGARE LA BRANZA ,OUA,PESTE

Reţete de post pentru dezlegare la lapte, brânză, ouă şi peşte
A. GUSTĂRI
Ouă umlute cu sardele
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie în două, în lăţime. Se taie foarte puţin din capetele rotunde, astfel ca jumătăţile de ou să poată sta în picioare. Se trec gălbenuşurile prin maşina de tocat împreună cu 3-4 sardele scurse de ulei. Se freacă amestecul obţinut cu două linguri de unt, se adaugă pătrunjel tăiat fin şi piper. Se umplu ouăle cu acest amestec, se ornează cu maioneză, gogoşari, măsline. Se ţin la rece până în momentul servirii.
B. SALATE
Salată de ton cu legume
câteva frunze de salată verde

2 conserve de ton

o legătură ceapă verde

porumb din conservă

1/2 morcov

1 roşie sau roşii cherry

o lingură maioneză (sau puţin ulei de măsline)
1 lămâie

sare, piper,

măsline de preferat fără sâmburi
Mod de preparare:
Ceapa verde se taie de aproximativ 2 cm şi se pune într-un castron
Se adaugă morcovul tăiat fâşii subţiri. Roşia se taie cubuleţe şi se pune şi ea în castron, mai adăugăm boabele de porumb, măslinele fără sâmburi, scoatem tonul din conservă şi-l punem peste legume.
Maioneza se condimentează cu sare, piper şi se răstoarnă peste legume.
Se amestecă uşor să nu sfărâmăm legumele şi nici peştele.
Pe o farfurie se aşază frunzele de salată verde, spălate şi uscate între şervete din hârtie, apoi punem salata din castron şi o ornăm după preferinţă şi inspiraţie.
C. SOSURI
Sos de usturoi pentru peşte
Modul de preparare este prezentat la Mâncarea de peşte cu sos de usturoi.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de peşte
600 g peşte proaspăt (somn, crap)
1 ceapă mare sau un fir de praz
2 ardei graşi
500 g roşii decojite
1 l borş sau zeamă de varză
1 legătură de leuştean (poate fi şi uscat)
1 lămâie

Peştele se curăţă de solzi, branhii şi intestine (la crap se scoate şi osul amar), se taie bucăţi potrivit de mari, apoi se spală cu apă rece, se lasă la scurs şi se pune la rece;

În 2 litri de apă fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt şi ardeiul gras tăiat felii. Se lasă să fiarbă înăbuşit 15-20 minute, apoi se adaugă roşiile şi se condimentează cu sare;

Se toarnă borşul, se lasă să clocotească şi se spumează. Se adaugă bucăţile de peşte şi se fierbe 15-20 minute;

Se ia de pe foc şi se potriveşte la gust cu sare şi zeamă de lămâie. Se adaugă leuştean verde (sau uscat) tocat, se acoperă şi se lasă 5 minute. Când se serveşte, se mai poate adăuga leuştean, dar numai verde, proaspăt tocat.

E. MÂNCĂRURI
Mâncare de peşte cu sos de usturoi – specific grecesc
Peşte cu sos de usturoi este o bunătate de peşte gătit greceşte, care se face uşor şi rapid. Peştele gătit după reţeta de peşte cu sos de usturoi este fraged, delicios şi destul de săţios. Iar sosul preparat după reţetă, va pune în evidenţă gustul acestui peşte cu sos de usturoi şi-i va da un aspect deosebit.

4 fileuri de peşte alb (fără pieliţă)
50 g făină amestecată cu un vârf de cuţit de praf de copt
1 ou
100 ml bere
80 ml ulei de măsline
50 g pesmet

Pentru sos
2 cartofi mari cruzi, curaţaţi de coajă
4 caţei de usturoi (raşi)
1 lingură oţet alb
sare şi piper după gust
80 ml ulei de măsline.

Se taie fileurile în două (pe lung) şi se zvântă cu un şerveţel absorbant;

Se cern într-un castron făina şi praful de copt şi se încorporează, puţin câte puţin, oul bătut cu bere. Se amestecă uşor, până ce s-a absorbit tot lichidul şi se obţine un aluat neted;

Se încinge uleiul într-o tigaie, se dau fileurile de peşte întâi prin aluat şi pe urmă prin pesmet şi se prăjesc, câte două minute pe fiecare parte, până ce se rumenesc frumos;

Se scot din tigaie, se lasă să se scurgă (pe hârtie absorbantă) şi se ţin la cald;

Se prepară sosul: cartofii tăiaţi cubuleţe se fierb aproximativ 8 minute, se scurg şi se sfărâmă - într-o crăticioară - cu furculiţa;

Se adaugă usturoiul şi oţetul, se amestecă bine, se sărează şi se piperează. Se încorporează şi uleiul, amestecând până ce se îngroaşă şi se înmoaie, circa 5 minute. Sosul astfel preparat se serveşte cu peştele cald.

F. DULCIURI
Clătite cu cartofi, griş şi mere

1 lingură de cartofi raşi pe răzătoarea mică
3 ouă
6 linguri griş
1 pahar mere rase tot pe răzătoarea mică
100 g ulei
Sare

Se amestecă cartofii cu ouăle, grişul şi sarea;

Se adaugă merele rase şi se amestecă bine;

Se unge tigaia cu un pic de ulei şi se înfierbântă bine, se pune câte o lingură din conţinutul de mai sus şi se prăjeşte pe ambele părţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu