joi, 18 februarie 2010

RETETE DE POST

REŢETE PENTRU POSTUL MARE
17.02.2010

A. PLĂCINTE
Mingiuţe cu măsline
• 1 borcan măsline verzi umplute cu gogoşari;
• 250 g margarină;
• 3 ceşti făină;
• 1 linguriţă sare
Se lasă măslinele în strecurătoare de seara să se scurgă.
Din margarină, făină şi sare se face un aluat moale, care se împarte în grămăjoare de mărimea unei nuci.
Se întind în foi mingiuţele, pe fiecare se aşază o măslină, apoi se înfăşoară şi se modelează mingiuţe.
Se aşază în tavă şi se coc la cuptor la foc potrivit ½ ore cât să se rumenească uşor.

B. SALATE
Salată de orez
• 1 ceaşcă orez;
• 4 ardei graşi;
• 4 roşii mari bine coapte;
• 4 cepe potrivite;
• Ulei;
• Oţet;
• Sare;
• Piper;
• 1 legătură mărar
Orezul se alege, se spală şi se fierbe în apă cu sare, după care se pune într-o salatieră.
Roşiile crude şi ardeii copţi se taie mărunt.
La fel ceapa şi mărarul.
Se amestecă toate ingredientele, potrivindu-se de sare şi piper măcinat.

C. SOSURI
Sos de hrean
Se rade hreanul pe răzătoarea mică, se pune în sosieră, se sărează, se toarnă peste el oţet îndulcit cu o linguriţă de zahăr.

D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de cartofi
• 500 g cartofi;
• 50 g margarină;
• 1 lingură făină;
• 1 morcov;
• 1 rădăcină pătrunjel;
• 1 ţelină mică;
• Sare;
• Piper
Se curăţă zarzavatul, se spală, se taie bucăţele şi se pune într-o oală de 3 litri.
Se curăţă şi cartofii şi se taie în cubuleţe.
Se pun în oală şi se acoperă cu apă caldă.
Pe măsură ce apa scade, se completează cu apă caldă, astfel ca legumele cât fierb să fie mereu cuprinse de zeamă.
După ce zarzavatul a fiert se face separat un rântaş din ½ lingură margarină şi o lingură făină care se stinge cu apă.
Se amestecă rântaşul cu supa şi se lasă să mai dea un clocot împreună.
Se adaugă sare şi piper măcinat după gust.
Înainte de a se lua de pe foc se pune o lingură de pătrunjel verde fin tocat şi puţin ulei.

E. MÂNCĂRURI
Mâncare de ţelină cu măsline
• 4 ţeline mari;
• 1 ceapă mare;
• 1 lingură bulion;
• 1 lingură făină;
• 1 ceaşcă ulei;
• 20 măsline;
• Sare;
• Zahăr
• 1 legătură pătrunjel
Se curăţă ţelinele, se taie felii rotunde, care, larândul lor se taie în două.
Se prăjesc în ulei, apoi se aşază în cratiţă.
Se rumeneşte o ceapă tăiată mărunt, se pune un vârf de lingură de făină, se adaugă bulionul, sare şi puţin zahăr.
Se toarnă sosul în cratiţă peste ţelină, se adaugă măslinele.
Se lasă să dea în fiert, apoi se dă la cuptor.
Când mâncarea este suficient de scăzută se aşază pe platou şi se presară cu pătrunjel fin tocat.

F. DULCIURI
Gogoşele
• 2 ½ ceşti apă caldă;
• ¼ ceaşcă ulei;
• 4 linguriţe drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă;
• 4 ceşti făină;
• ½ linguriţă sare;
• 1 lingură coajă de lămâie rasă sau scorţişoară
Sirop:
• 1 ceaşcă zahăr;
• ½ ceaşcă miere;
• 1 ceaşcă apă;
• 1 linguriţă zeamă de lămâie;
• 1 lingură scorţişoară
Se dizolvă drojdia de bere într-o ceaşcă cu apă caldă în care s-a adăugat o linguriţă de zahăr şi se lasă 5 – 10 minute la loc cald.
Într-o oală se amestecă restul ingredientelor, se adaugă drojdia dizolvată şi se toarnă în lighenaş peste făină.
Se amestecă bine cu lingura şi se lasă 20 minute să crească.
Aluatul se mai bate puţin şi pentru că este moale, se ia cu lingura şi se pun mingiuţe în uleiul bine încins.
Se utilizează o tigaie adâncă cu ulei suficient.
Se scot şi se pun într-o strecurătoare să se scurgă uleiul care prisoseşte.
Se aşază în platou şi se toarnă peste ele siropul, care se obţine, fierbând timp de 5 minute ingredientele pentru sirop.
După preferinţă se poate presăra şi nucă măcinată peste sirop.
În loc de sirop se poate folosi sos de ciocolată.
• 1 pachet cacao;
• 1 ceaşcă apă;
• 1 ½ ceaşcă zahăr;
• 1 vanilie
Se pun toate ingredientele într-o oală la foc şi se fierb 5 minute amestecând cu multă grijă.
După ce sosul se leagă se lasă să se răcească.
Se poate utiliza imediat sau se păstrează la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu