marți, 9 februarie 2010

AFIN

*
AFIN




Vaccinum myrtillus Fam. Ericaceae.
Denumiri populare: afene, afin de munte, afine
-negre, afinghi, asine, coacă, cucuzie, pomişoare
În tradiţia populară: este preţuit pentru fructele sale
dulci-acrişoare, la culesul cărora în iunie-iulie, se folosesc în
multe părţi piepteni speciali.
Din afine se prepară băuturi răcoritoare şi alcoolice
(sirop şi afinată) şi produse alimentare (gem, marmeladă)
Sucul din fructe se folosea la colorarea vinurilor, iar în trecut
se folosea la vopsitul firelor şi ţesăturilor.
În zonele montane, fructele uscate sau plămădite în
rachiu se întrebuinţau în mod curent contra diareei. Din
ramurile cu frunze, lăsate să se usuce, uneori în amestec
cu alte plante, se preparau ceaiuri nu numai pentru
diaree, dureri de stomac, crampe ci şi în boli de piept şi
de inimă. În unele părţi contra diareei se făceau turte din
afine şi făină din sâmburi de măsline, care se dădeau
bolnavului să le mănânce, fierte în amestec cu frunze de
mesteacăn, laur (Datura stramonium) şi traista
ciobanului, se foloseau contra diabetului.
Compoziţie chimică: frunzele conţin arbutină, tanin,
derivaţi flavonici, derivaţi antocianici, hidrochinonă,
mirtilină, ericolină, neomirtilină, etc; fructele- tanin, pectine,
mirtilină, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E,
PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic,
malic, lactic, principii bacteriostatice..
Acţiune farmaceutică; au proprietăţi astringente în
fructe există şi proprietăţi antibiotice, antiseptice,
bacteriostatice, scade zahărul din sânge, antidiareic, diuretic,
antiseptic urinar, creşte acuitatea vizuală, adjuvant al
diabetului. Fructele antidiareice, antiseptic intestinal,
antihelintic, creşte acuitatea vizuală, antiseptic urinar,
adjuvant în tratarea diabetului.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: frunzelediabet,
afecţiuni buco-faringiene, afecţiuni coronariene, afte,
ateroscleroză, balonări, candidoze, cistite, diaree, enterită,
gută, infecţii urinare, reumatism.
Se pot folosi la următoarele afecţiuni: Fructeleafecţiuni
buco-faringiene, afecţiuni coronariene, afte,
anorexie, arsuri, ateroscleroză, azotemie, balonări, bronşite,
cancer (preventiv), candidoze, cicatrizarea rănilor, cistite,
colesterol mărit, colibaciloză, convalescenţă, cosmetică
(tratamente), cuperoză, dermatite (diverse), diabet, diaree,
dizenterie, eczeme, edeme, enterocolite de fermentaţie şi
putrefacţie, faringite, gută, hemoroizi, hepatită, hipertensiune,
imunitate scăzută, infecţii urinare, insuficienţă biliară,
metroragii, micoze, obezitate, oftalmologie, oxiurază,
prurigo, rectocolite, retinopatii, reumatism, stomatite, febră
tifoidă, tulburări de circulaţie, tuberculoză pulmonară,
ulceraţii cronice, uremie, uretrite, varice, viroze.
Preparare; frunze- 2 linguriţe de frunze mărunţite se
vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10
minute după care se strecoară, se bea în cursul unei zile.
-2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă şi
se fierb apoi timp de 15 minute. Se folosesc la tratarea
diareei, antiseptic urinar şi uşor diareic.
Fructele- 2 linguriţe de fructe se vor pune la 500 ml
apă. Se va fierbe la foc mic 30 minute. Se va bea călduţ în
decursul unei zile.
-2 linguriţe de fructe zdrobite se vor pune la 500 ml de apă de
seara până dimineaţa la temperatura camerei. A doua zi se va
bea în decursul zilei.
-2 linguriţe de fructe uscate se vor pune la 250 ml apă. Se
fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni
pe zi.
-1 kg de afine zdrobite se vor pune cu 1 kg de zahăr la fiert.
Se ţin timp de 30 minute, după care se pun în sticle cu gura
mai largă. Se închid bine şi se pot folosi în tot cursul anului.
-1 litru de suc de afine se va pune cu 700 g de zahăr. Se fierb
apoi până se leagă siropul. Se pot folosi în tot cursul anului la
diferite băuturi răcoritoare.
-Fructe uscate se vor transforma în praf cu ajutorul râşniţei de
cafea. Se va lua un vârf de cuţit de 3 ori pe zi sub limbă. Se
va ţine timp de 10 minute, după care se înghite.
-Gemuri şi dulceţuri se pot face conform reţetelor
tradiţionale. Se iau câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
-Tinctură (se poate face şi din frunze la diabetici) se folosesc
fructele proaspete- o parte de fructe zdrobite şi 5 părţi alcool
alimentar de 70. Se ţine 15 zile, apoi se vor strecura. În
timpul celor 15 zile se va agita des şi se ţine la temperatura
camerei. Se va lua câte 20 picături-o linguriţă de 3 ori pe zi
diluată cu puţină apă.
-Vin- la 1 litru de vin de struguri de bună calitate se vor pune
50 g de fructe proaspete zdrobite. Se lasă timp de 8 zile la
temperatura camerei agitând des. Du aceia se va strecura şi se
complectează lichidul obţinut tot cu vin la un litru. Se va
putea consuma copii câte o linguriţă de vin, iar adulţi până la
un păhărel de 50 ml de 3 ori pe zi. Se preferă să se consume
înainte de mese cu 15 minute.
-Lichior- la 500 ml de votcă de 40se va pune 50-100 ml
tinctură de afine. Se va putea consuma câte un păhărel (50
ml) de 3 ori pe zi.
-Afinată.(nu se va consuma de diabetici) peste fructele de
afine zdrobite se va pune zahăr. La 1 kg de afine se va pune 1
kg de zahăr. Se ţin în damigeană sau o sticlă mai mare timp
de 7-8 zile. Se va agita vasul zilnic de 2-3 ori. Se leagă la
gură doar un tifon pentru a nu intra muştele sau alte insecte.
Se va pune după 8 zile 1 litru de alcool alimentar de 80. Se
mai lasă apoi cu alcool timp de 10 zile, după care se va
scurge sucul dar nu în totalitate. Lichidul rezultat va fi pus în
sticle ermetic închise. Lichidul, acesta se poate păstra foarte
mult şi cu cât trece timpul va primi o savoare mai deosebită.
Peste fructele lăsate se mai poate pune votcă la 40şi se mai
lasă timp de 20 de zile după care se poate filtra şi se pune în
sticle închise ermetic. Se poate folosi câte un păhărel la
nevoie de 3 ori pe zi. Este foarte eficient. Se poate folosi şi
diluat.
Administrare pe afecţiuni.
Afecţiuni buco-faringiene:
Având în vedere faptul că în aceste afecţiuni apar de
obicei leziuni foarte dureroase şi cu alte produse de asemenea
se produc dureri, se va face o cură cu fructe proaspete, care
pe lângă faptul că vindecă afecţiunea pot şi să întărească
imunitatea organismului, având în vedere că fac acest lucru
fără dureri. Se va consuma pentru aceasta câte 100 g de fructe
de 3 ori pe zi, (15-30 zile).
Se mai poate folosi-dar rezultatele sunt mai modesteceaiul,
pudra din fructe sau frunze. Se va căuta ca în aceste
cazuri să se ţină ceaiul cât mai mult în gură. La fel se va
proceda şi cu praful (din frunze sau fructe). Se mai poate
combina cu ceaiul de busuioc şi se îndulci cu miere polifloră.
La această afecţiune este foarte utilă mierea care se va
consuma cât mai des în cursul zilei luată sub diferite forme.
Afecţiuni coronariene.
Indiferent de tipul afecţiunii este foarte util consumul
fructelor proaspete sub formă de cură, sau pulbere care se va
obţine din fructe. Se pot combina în aceste cazuri cu ceaiuri
sau alte forme (tincturi, praf, etc) din următoarele plante:
traista ciobanului, păducel, roiniţă, vâsc.
Se poate face un tratament de lungă durată în funcţie
de tipul afecţiunii şi de vechimea bolii, dar şi de
medicamentele care se consumă. Combinaţia aceasta de
plante poate să facă inutilă folosirea altor medicamente
sintetice. În toate cazurile când este vorba despre o afecţiune
cronică, se va încerca şi aplicarea unui tratament naturist care
s-ar putea foarte bine să aducă o îmbunătăţire a stării de
sănătate sau chiar vindecarea, mai ales dacă se face cu toată
seriozitatea.
Infuzia din frunze se va bea fracţionat câte 500 ml pe
zi. Este un protector al vaselor capilare, foarte util în toate
afecţiunile inimii. Se poate lua şi în diferite combinaţii cu alte
plante.
Plante care ajută sistemul nervos: talpa gâştei, roiniţă,
rozmarin, valeriană, sunătoare.
Plante cu acţiuni cardiotonice: traista ciobanului,
păducel, vâsc, lăcrămioare.
Antocianinele din fructele de afine se folosesc în
industria de medicamente pentru obţinerea medicamentelor
care au acţiune venotonică şi mai ales de reglare a
permeabilităţii capilare, lucru foarte util în toate afecţiunile
coronare.
Afte: vezi afecţiunile bucale (are acelaşi tratament).
Arsuri: principiile active atât din frunze cât şi din
fructe sunt astringente şi antiseptice. Înseamnă că ajută la
strângerea ţesuturilor, contribuind la vindecare şi cu atât mai
mult având şi principii antibiotice fac să se distrugă o serie de
microbi. Pentru uz extern se vor folosi cantităţi duble la
ceaiuri în comparaţie cu tratamentul intern. Tinctura se poate
dilua cu apă în funcţie de sensibilitate. Se preferă maceratul
sau infuziile care sunt foarte utile.
Anorexie: fructele consumate crude o perioadă cât mai
lungă ajută la refacerea poftei de mâncare. Se poate în afara
sezonului să se folosească însă tinctura sau chiar afinata. Se
mai poate asocia însă la această afecţiune şi o serie de plante
amare din plante ca : genţiana, ţintaura, pelin, etc. Cu acestea
se vor face ceaiuri care vor ajuta la o mai puternică eliminare
de sucuri gastrice şi biliare şi prin aceasta vor mări pofta de
mâncare.
Ateroscleroză: această afecţiune este foarte greu de
tratat fără un regim alimentar adecvat. Afinele însă sub orice
formă, se pot administra pentru ajutorul pe care-l pot da în
reuşita unui tratament şi implicit pentru vindecare. Afinele
sunt renumite pentru faptul că scad zahărul din sânge. Scad
de asemenea nivelul colesterolului „rău”. Tot ele mai ajută la
curăţirea arterelor şi venelor sau al capilarelor, lucru ce va
face ca locul afectat să fie mai bine irigat cu sânge şi în acest
fel contribuind la o vindecare mai rapidă. Se mai poate folosi
şi ardeiul iute sub formă de frecţii în dureri pentru
intensificarea circulaţiei sângelui. De asemenea ceaiuri de
castan, vâsc, sulfină, păducel pot ajuta şi ele.
Azotemie: infuzii, decocturi, suc, sirop, dulceaţă,
afinată în cantităţi de câte 2 ceaiuri pe zi sau câte o linguriţă
de sirop sau dulceaţă sau câte 10 ml de tinctură luat de 3 ori
pe zi în funcţie de ce aveţi la îndemână. Se va face o cură de
30 de zile timp în care se va lua concomitent şi tratamentul
instituit de medicul curant.
Menţionăm faptul că afinele sub orice formă sunt un
bun antibiotic pentru agenţii patogeni de la nivelul renal.
Balonări: în acest caz fructele sub orice formă,
proaspete sau praf sunt foarte utile. În cazul fructelor
proaspete se vor consuma 100 g de fructe de 3 ori pe zi.
Praful din fructe uscate se poate lua câte o linguriţă de 3 ori
pe zi. Toate acestea sunt utile în cazul balonărilor. Mai
menţionăm şi alte ceaiuri care se pot face din : chimion,
fenicul, busuioc, etc.
Pe abdomen se pot pune în acest caz comprese calde
pentru calmarea durerilor.
Bronşite: în aceste afecţiuni se folosesc fructele pentru
că sunt bactericide şi antiseptice. Se vor folosi sub diferite
forme care vă sunt la îndemână. Se mai poate să vă fie de
ajutor ceaiuri de: cimbru, brusture, ciuboţica cucului sau
lichenul de Islanda cu care se vor face ceaiuri îndulcite cu
miere şi se consumă calde.
Tot mierea în combinaţie cu suc de lămâie şi apă este
indicată, pentru a mării cantitatea de vitamina C care poate
ajuta la aceste afecţiuni. Se mai pot face inhalaţii sau băi cu
esenţe de brad, mentă, etc. Notăm de asemenea foarte util
ceaiul de scai vânăt, cu o linguriţă de tinctură de afine, sucul
de la o jumătate de lămâie cu miere. Se pot bea 3 astfel de
ceaiuri pe zi alternând între ele însă este preferabil să se
consume înainte de mese.
Candidozele- apar frecvent la cei care au făcut
perioade lungi de tratament cu antibiotice. Aceste afecţiuni
trec cu ajutorul curei de fructe de 100 g de 3 ori pe zi- se va
ţine aceasta timp de 30 de zile. În lipsa fructelor proaspete se
pot lua infuzii din frunze sau decocturi din fructe. Se poate de
asemenea lua praf de fructe după masă să se ţină în gură
pentru 10 minute, apoi să se înghită cu apă. Dacă nu aveţi
puteţi să faceţi infuzii şi din frunze, câte un ceai de 3 ori pe
zi. Atenţie însă la constipaţie pentru că toate acestea sunt
constipante şi ar fi foarte bine să vă alimentaţi în timpul
acestui tratament cu o alimentaţie laxativă.
Cancer: -preventiv- toţi cei care au în familie pe
cineva suferind de cancer, sau chiar sunt suspectaţi de
anumite forme de cancer, este bine să consume fructe de afine
sub formă de cură timp de 20 de zile pe an. În acest caz se va
consuma câte 100 g de 3 ori pe zi.
Cicatrizarea rănilor: ceaiul din frunze sau chiar
frunzele cu care s-a făcut ceai (cataplasme) ajută la o mai
rapidă cicatrizare a rănilor. Aici notăm faptul că din 10 g de
praf care se vor amesteca cu 50 g de grăsime ( unt fiert
clarificat, untură, etc) fiert pe baia de apă timp de 3 ore, apoi
strecurat, dă o bună alifie care este mai eficientă dacă se
aplică de 2 ori pe zi, mai ales dacă aveţi posibilitatea să
puneţi în ea şi puţin propolis brut (se încălzeşte apoi pe baia
de apă) sau răşină de brad, caz în care va trebui să fie
strecurată deoarece răşina de brad poate să aibă impurităţi.
Cistite: se pot face infuzii sau alte forme galenice din
frunze cu concentraţie dublă. Cu acestea se vor face spălături
vaginale de 2 ori pe zi. Intern se va consuma de asemenea
ceai de cel puţin 2 ori pe zi. Notăm aici combinaţia care se
poate face cu flori de gălbenele sau cu flori de coada
şoricelului- caz în caz în care se pot lua intern şi să se
folosească şi în spălături, combinaţia fiind mai eficientă. Se
mai pot folosi de asemenea ovule de propolis de la Apicola)
se de asemenea se va feri de frig şi umiditate. Se va întări de
asemenea imunitatea organismului.
Colesterol mărit: pe lângă faptul că fructele curăţă
pereţii arterelor ajută şi la eliminarea colesterolului „rău” din
organism. Se pot consuma în orice cantitate şi sub orice
formă. Curele în special de fructe nu strică nimănui, în afară
de cele cu alcool care nu se vor lua în cantităţi mari. Restul se
poate folosi oricât de mult. Fructele conţin foarte mult
potasiu şi au foarte puţine calorii, lucru care trebuie cunoscut
de cei care fac tratament cu acest produs.
Colibaciloză: ori care din preparatele din fructe sau
chiar din frunze sunt utile la combaterea acestei afecţiuni. De
fapt prima acţiune este la nivelul stomacului şi intestinelor,
ori dacă vom analiza folosirea acestei plante, în istoricul ei
vom constata că prima dată a fost folosită pentru acţiunea ei
asupra stomacului şi intestinelor. Abia după ce s-a analizat cu
atenţie compoziţia chimică, s-a descoperit că planta poate fi
utilizată şi în alte afecţiuni. Într-adevăr această afecţiune trece
relativ repede (10 zile) cu oricare din tratamentele cu afin.
Indiferent că avem o afecţiune acută sau chiar cronică ea va
trece cu această plantă. Bine-nţeles că este indicat să se
consume în timpul tratamentului şi iaurt, care contribuie
foarte mult la refacerea florei microbiene utile intestinelor şi
în acest fel boala va trece mai repede. Notăm şi la această
afecţiune că în cazul folosirii şi a preparatelor din farmacia
stupului (propolis, miere, păstură, lăptişor de matcă, apilarnil,
etc) această afecţiune va trece mult mai repede şi în plus se
va întării imunitatea organismului.
Convalescenţă: după orice afecţiune indiferent de
natura localizării sau de alte considerente, este foarte util să
se facă un tratament cu fructe de afine care vor contribui la
dispariţia a o serie de efecte secundare care pot să fie după
tratamentele aplicate cu medicamente. Se va face o cură de
minimum 10 zile cu oricare din preparatele din fructe pe care
le aveţi la îndemână.
Cosmetică: se pot folosi atât frunzele cât şi fructele
sub diverse forme (măşti, comprese, cataplasme, spălături,
etc) în special pentru efectul astringent şi antibacterian la
toate tipurile de ten.
Se amestecă în funcţie de tipul de ten cu smântână,
lapte, o parte de plante cu 2 părţi din acestea din urmă, se ţine
o parte pe faţă timp de 20 de minute, apoi se va spăla cu apă
caldă. Este foarte eficient în special pentru riduri. Se mai
poate combina cu tărâţe, caolin, argilă, etc, în funcţie de
afecţiune sau de tipul tenului. În cazul tenului uscat însă nu se
va folosi în nici un caz tinctura care usucă şi mai tare tenul.
Tinctura este însă foarte potrivită la tenurile grase.
Tratamentele acestea cosmetice se vor putea face atât
la centrele specializate cât şi la domiciliu.
Cuperoză: în acest caz se vor folosi frunzele din care
se va face un ceai (4 linguriţe mărunţite la 250 ml apă
clocotită), după strecurare se vor pune comprese pe locurile
afectate, de 2 ori pe zi. Este foarte utilă în acest caz aplicarea
uleiului de Ricin cald local. De asemenea se mai pot folosi cu
mare succes o serie de ceaiuri din: vâsc, păducel, sulfină.
Diabet: se recunoaşte că această plantă este
indispensabilă celor care sufere de această afecţiune. De fapt
afinul este denumit insulina vegetală. Fără această plantă nu
se poate efectua un tratament corect al diabetului.
Notăm doar faptul că se poate folosi absolut orice
formă de preparat care nu conţine zahăr sau miere. Se vor
combina însă şi cu ceaiuri de: cozi de cireşe, păstăi de fasole,
brusture, mesteacăn şi alte plante care pot contribui la
diminuarea zahărului din sânge şi la o mai bună funcţionare a
pancreasului.
Diaree: cu ajutorul fructelor sau al frunzelor se poate
scăpa foarte uşor de acest simptom destul de frecvent. Notăm
doar faptul că şi în cazul în care este vorba despre o infecţie
sau chiar o toxiinfecţie alimentară este util tratamentul cu afin
deoarece acesta poate să distrugă eventualii germeni
patogeni. Se va folosi orice formă de preparat aveţi la
îndemână, atât timp, până se restabileşte normalizarea
scaunului. În cazul diareei, de foarte multe ori o singură
linguriţă de tinctură poate să rezolve rapid acest simptom atât
de neplăcut. În cazurile în care este perturbată grav flora sau
există o serie de agenţi patogeni mai puternici, se va face un
tratament de mai lungă durată, caz în care este indicat să se
folosească şi tinctura de propolis şi de asemenea se poate
consuma iaurt care ajută la refacerea florei microbiene utile a
aparatului digestiv.
Dizenterie: în această afecţiune sucul din afine sau
tinctura sunt foarte utile. Se va lua doar cu aprobarea
medicului curant care tratează această afecţiune.
Eczeme: în acest caz compresele cu frunze fierte sau
chiar cu fructe sunt de mare ajutor. Se pot face creme care să
ajute la o serie de eczeme sau alte afecţiuni dermatologice
(50 g grăsime cu 10 g de plantă mărunţită indiferent că sunt
fructe sau frunze) se fierb pe baie de apă, se strecoară, se
aplică de 2 ori pe zi după o prealabilă spălare.
Edeme: datorită faptului că afinele şi preparatele din
afine curăţă arterele şi capilarele sunt foarte indicate.
Suplimentar mai putem spune că aceste fructe conţin mult
potasiu şi deci sunt indicate în tratarea oricăror edeme.
Tratamentul extern se poate face cu cataplasme de
frunze de afine sau de brusture.
Remarcăm de asemenea că scoarţa de soc (ceai din 2
linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe 15
minute) este foarte util atât intern cât şi extern. Se poate
combina foarte bine cu afinele.
Enterite- indiferent că sunt de fermentaţie sau de
putrefacţie se pot vindeca prin folosirea afinelor sub orice
formă. Se va face tratament până la deplina vindecare
indiferent că este vorba despre o afecţiune cronică sau una
acută.
Faringita: ceai din frunze sau fructe se va consuma
călduţ cu înghiţituri mici. Se poate combina la această
afecţiune cu ceaiuri de lichen de Islanda şi nalbă. Primul
pentru efectul antibiotic şi al doilea pentru efectul emolient.
Se vor putea de asemenea face băi sau inhalaţii cu esenţă de
brad şi comprese sau cataplasme din frunze de afin.
Gută: oricare din preparatele din afin ajută. Se va
folosi însă ceai de lămâie, frunze de mesteacăn, frunze de
frăguţe, frunze de frasin, etc.
Hemoroizi: o cură cu produse din afin sub orice
formă. De asemenea se vor face băi locale cu ceai concentrat
don frunze de 2 ori pe zi, sau cel puţin după fiecare scaun
obligatoriu. Intern ajută pentru că reglează activitatea venelor
contribuind la curăţirea lor.
Hepatită: afecţiunile hepatice de orice natură sunt
influenţate în bine deoarece acţiunea acestei plante este una
de curăţire a sistemului sanguin şi prin aceasta implicit una
de curăţire a ficatului.
Hipertensiune: potasiul din fructe menţine echilibrul
fluidelor din organism, lucru care ajută foarte mult celor cu
această afecţiune. Se mai pot însă folosi şi alte preparate sau
soluţii.
Imunitate scăzută: o cură cu fructe de 20 de zile este
foarte indicată, în această afecţiune. Indiferent însă dacă se
vor folosi sub formă de tinctură sau altă formă toate sunt utile
mai ales dacă se va combina şi cu Echinaceea şi cu o serie de
produse ale stupului.
Insuficienţă biliară: în acest caz este indicată cura de
20 de zile cu afine proaspete câte 100 g de trei ori pe zi, fiind
cea mai utilă.
Metroragii: se vor consuma ceaiuri din afine câte 3
ceaiuri din afin pe zi. Este foarte util ca să se combine aceste
ceaiuri cu coaja de stejar sau creţuşcă.
Micoze: fructe sau frunze şi sub orice formă este util
oricare din produsele cu afine. Această plantă este foarte utilă
la vindecarea acestei afecţiuni.
Obezitate: unii vor crede că glumim recomandând
afine în obezitate. Întradevăr afinele pot să constipe şi se
cunoaşte că în majoritatea cazurilor pentru obezitate se dau
tocmai tratamente laxative. Ei bine există şi cazuri când este
perturbat grav sau mai puţin grav tranzitul intestinal.
Afinele sunt cele care refac cel mai rapid traficul
intestinal reglându-l atât în constipaţie cât şi în cazul diareei.
În plus afinele reduc zahărul din sânge, ori majoritatea
obezilor sunt mari consumatori de dulciuri.
Oxiurază: fructele de afine consumate pe stomacul gol
câte 100 g pe zi, în cure de mai multe zile la rând constituie
cea mai uşoară metodă de a scăpa de oxiuri. Se poate
combina cu clisme făcute cu pelin.
Oftalmologie: mirtilina este responsabilă de o mai
bună funcţionare a muşchiului ocular. Deci consumul
fructelor de afine care conţin această substanţă pot ajuta prin
aceasta şi alte substanţe care le conţin la foarte multe
afecţiuni oculare. Se va consuma în aceste cazuri cu cât mai
mulţi morcovi consumaţi împreună cu afine. Se pot consuma
cruzi, sub formă de suc sau raşi. De asemenea afinele sunt un
bun antibiotic natural.
În cazurile de afecţiuni ale pleoapelor se vor pune
comprese cu ceaiuri călduţe pe ochii închişi de 3 ori pe zi.
Prurigo (mâncărimi): În toate cazurile se va face un
macerat în oţet. La 1 litru de oţet preferabil de mere şi miere,
se vor pune 50 g de frunze mărunţite de afine. Se lasă
acoperit pentru 8 zile apoi se strecoară. Se vor tampona
zonele cu mâncărimi cu o vată îmbibată în acest oţet aşa cum
este sau în cazul în care ustură se va aplica diluat.
Rectocolite: indiferent de forma sub care se prezintă
sunt indicate fructele de afine sub orice formă. Se pot face
însă şi băi cu infuzii din frunze de afine care sunt foarte utile
atât în băi cât mai ales în clisme.
Retinopatii: vezi oftalmologie.
Reumatism: ceaiul din frunze de 2 ori pe zi câte o cană
se bea intern. Pentru dureri se va folosi ardeiul iute.
Stomatită: vezi afecţiunile buco-faringiene.
Febra tifoidă: aici este vorba despre o afecţiune foarte
gravă, care poate fi tratată la spital însă se pot folosi şi
fructele de afine sub orice formă, pentru că distrug microbii şi
refac flora intestinală.
Tulburări de circulaţie: se va face o cură cu fructe de
afine sub orice formă ar fi de minimum 30 de zile. Se mai
poate adăuga însă şi o serie de plante care au acţiune
puternică asupra sistemului sanguin: arnică, sulfină, castan,
etc. Se pot face băi, cataplasme sau chiar luat intern.
Tuberculoză pulmonară: consumul fructelor câte 150-
200 g de 3 ori pe zi o perioadă mai lungă contribuie la o mai
rapidă vindecare, dacă se face concomitent cu tratamentul
medicamentos şi cu o hrănire corespunzătoare a
organismului, plus odihna care este foarte importantă la
această afecţiune. În trecut când nu erau atâtea medicamente
puternice se baza tratamentul doar pe odihnă şi hrană.
Ulceraţii cronice: în cazul ulceraţiilor cronice se poate
folosi foarte bine cataplasma din fructe proaspete. Acestea se
zdrobesc, se aplică local apoi se pansează peste aceste fructe.
În cazul leziunilor trebuie totuşi să se pună o faşă între fructe
şi rană, pentru a nu intra fructe în rană, mai ales dacă rănile
sunt mari. Se vor schimba o dată pe zi după o temeinică
spălare cu apă călduţă din ceaiuri medicinale.
Uremia: vezi guta.
Uretrite: acelaşi tratament ca în cistite
Viroze: se va face tratament cu fructe de afine timp de
30 de zile zilnic fie fructe fie ceai sau sirop. Se poate folosi
chiar tinctura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu