duminică, 7 martie 2010

DEPISTAREA OSTEOPOROZEI

Osteodensitometria DEXA depistează osteoporoza în fază incipientă

Vârsta tânără şi alimentaţia bogată în calciu nu ţin afecţiunea la distanţă. Boală a oaselor fragile, în care mineralele nu se mai fixează la nivelul scheletului, osteoporoza poate fi prevenită dacă ţinem cont de câteva aspecte.
Deformările coloanei vertebrale, durerile de spate provocate de tasările vertebrelor şi fracturile de şold pot fi primele simptome ale osteoporozei. Informaţiile despre această boală sunt de multe ori contradictorii.
1 Este specifică femeilor. Osteoporoza nu este o boală specific feminină. Deşi mai puţin afectaţi decât femeile, bărbaţii pot prezenta şi ei simptome de osteoporoză după vârsta de 50 de ani. Principala cauză este scăderea nivelului de testosteron.
2 Începe la menopauză. Este unul dintre cele mai frecvente mituri despre osteoporoză. Pierderea de masă osoasă este un proces continuu, care doar se accelerează la menopauză. De-a lungul vieţii, la nivelul osului au loc, în paralel, fenomene de pierdere şi de depunere de material, cele două purtând numele de „remodelare osoasă".
Majoritatea oamenilor ating maximumul densităţii osoase între 20 şi 30 de ani. Până la această vârstă, balanţa înclină favorabil spre formarea de os nou, după care pierderile predomină, iar riscul de a face osteoporoză depinde şi de rezerva de masă osoasă adunată în tinereţe.
„Osteoporoza poate fi întâlnită la copii, în formă idiopatică juvenilă, precum şi în prezenţa unor afecţiuni care duc la scăderea densităţii osoase", completează medicul Gheorghe Popescu, medic primar ortoped la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
3 Estrogenii cresc densitatea osoasă. Multe femei cred că suplimentele de estrogen ajută la consolidarea oaselor. De fapt, estrogenul nu creşte densitatea osoasă şi are doar un rol minor în prevenirea pierderii osoase, potrivit cercetătorilor de la Universitatea „British Columbia". Studiile acestora, realizate asupra femeilor care nu intraseră la menopauză, au arătat că osteoporoza se asociază, de fapt, cu deficitul de progesteron.
4 Este provocată de lipsa calciului în dietă. Alimentaţia joacă un rol foarte important în apariţia osteoporozei. Studiile realizate în Marea Britanie au arătat că persoanele care au diete bogate în proteine animale (carne şi lactate) au osteoporoză în stadii avansate.
Acest lucru se întâmplă pentru că proteinele creează în organism un mediu acid, care duce la pierderea calciului din oase. Singurele alimente care alcalinizează medicul intern sunt fructele şi legumele. Acestea ajută, astfel, menţinerea densităţii osoase.
Alte substanţe care împiedică fixarea calciului în organism sau stimulează eliminarea lui sunt grăsimile saturate, cafeina, alcoolul, excesul de sare şi de zahăr, precum şi diureticele, antibioticele şi corticosteroizii. De asemenea, deficitul de vitamina D, prin lipsa expunerii la soare, şi viaţa sedentară joacă un rol în apariţia bolii.
5 Suplimentele de calciu sunt o soluţie. Calciul este un element-cheie în prevenirea osteoporozei, dar formarea osului are nevoie de o gamă bogată de vitamine, minerale şi de nutrienţi. Magneziul, siliciul, cuprul, zincul, fosforul, acidul folic, vitaminele A, B6, B12, C, D şi K ajută procesul de reconstrucţie a osului.
Tratamentul osteoporozei include bisfosfonaţi, analogi de hormoni de tipul calcitoninei şi parathormonului, precum şi de izoflavonoizi de tipul celor conţinuţi în soia. Împreună cu suplimentele de vitamina D şi de calciu, aceştia previn procesul de pierdere a masei osoase şi stimulează formarea de os nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu